Tampoane, absorbante sau cupă menstruală. Care este alegerea corectă, în opinia ginecologului?

Tampoane, absorbante sau cupă menstruală. Care este alegerea corectă, în opinia ginecologului?

Menstruația este un fenomen natural în viața oricărei femei, care „ne ocupă” aproape patru decade, până la intrarea la menopauză. În tot acest timp, aproximativ 5 zile în fiecare lună, cheltuim o sumă consistentă de bani pentru produse de igienă intimă care să „capteze” sângerarea menstruală și să ne ferească de chinul spălării hainelor pătate și de incidentele neplăcute în momente nepotrivite. 

Există însă opinii împărțite în ceea ce privește avantajele și dezavantajele acestor produse, comercializate sub forma absorbantelor, tampoanelor interne sau a cupelor menstruale. 

Am cerut sfatul medicului ginecolog obstetrician Andreas Vythoulkas, cu supraspecializare în infertilitate, pe această temă. Iată care sunt argumentele pro și contra pentru fiecare dintre aceste produse de igienă intimă.

Absorbantele – avantaje și dezavantaje

Folosite de majoritatea femeilor tinere, absorbantele sunt ușor de utilizat și de îndepărtat și se găsesc într-o varietate de dimensiuni, forme și grosimi, astfel încât să se potrivească preferințelor personale și nevoilor de absorbție. 

Un alt avantaj al absorbantelor este că nu prezintă riscul de sindrom de șoc toxic, așa cum se întâmplă în cazul tampoanelor interne, despre care vom detalia mai jos. 

Totuși, există și părți mai puțin bune ale folosirii absorbantelor, cum ar fi disconfortul la purtare (mai ales în cazul absorbantelor voluminoase necesare în zilele cu flux menstrual abundent), restricția în mișcare, riscul de iritații și erupții din cauza materialelor și substanțelor adăugate (din acest motiv e de preferat să fie alese cele din materiale naturale, fără parfumuri sau aditivi), precum și impactul negativ al acestora asupra mediului. 

Costul absorbantelor, dacă ar fi să facem un total pentru toți anii de menstruație, ajunge la cel puțin 7.500 de lei, având în vedere că o femeie folosește în fiecare lună aproximativ 10 absorbante, iar prețul unui pachet este de minimum 15 lei. 

Tampoanele interne – avantaje și dezavantaje

Spre deosebire de absorbante, tampoanele interne oferă o protecție discretă, sunt foarte mici și pot fi folosite în timpul activităților fizice intense, inclusiv înotul. De asemenea, sunt disponibile în diverse mărimi și cu niveluri de absorbție în funcție de necesități, având totodată capacitatea de a reduce mirosul neplăcut asociate menstruației. 

Din păcate însă, există și dezavantaje de care trebuie să ținem cont, și anume: riscul de sindrom de șoc toxic, mai ales dacă tampoanele sunt schimbate prea rar și favorizează astfel dezvoltarea infecțiilor bacteriene, uscarea vaginului (acestea absorb nu doar sângele menstrual, ci și  secrețiile naturale ale vaginului) și, din nou, impactul negativ asupra mediului. 

Pentru a evita infecțiile, sfatul medicului ginecolog este ca tampoanele să fie schimbate mai des, la fiecare 4 până la cel mult 8 ore, în funcție de fluxul menstrual. 

Cât privește costurile, acestea sunt similare utilizării absorbantelor sau ușor mai crescute, în funcție de cât de des sunt schimbate tampoanele și de firma producătoare.   

Cupa menstruală – avantaje și dezavantaje

Am ajuns și la varianta din ce în ce mai preferată de tot mai multe femei, respectiv cupa menstruală din silicon medical. Aceasta este reutilizabilă și poate fi folosită până la 10 ani, dacă este întreținută corect. 

La fel ca tampoanele interne, cupa menstruală minimizează mirosul neplăcut prin colectarea sângelui menstrual în interiorul vaginului. De regulă, cupa menstruală trebuie golită la aproximativ 12 ore, oferind astfel o protecție de lungă durată, spre deosebire de absorbante sau tampoane. O altă bilă albă acordată cupei menstruale este faptul că impactul asupra mediului este minim. 

Ca dezavantaje, putem enumera disconfortul inițial (unele femei pot întâmpina dificultăți până se obișnuiesc cu inserția și îndepărtarea cupei menstruale), timpul necesar pentru a învăța cum se folosește corect și igiena riguroasă a acesteia pentru a preveni eventualele infecții. 

Cupa menstruală este, de departe, cea mai bună variantă din punct de vedere economic. Costurile unei cupe menstruale variază în funcție de producător, acestea situându-se între 50 și 150 de lei. Dar, cum perioada de utilizare poate fi și de 10 ani, suma totală pentru 4 cupe menstruale este cu mult sub cea alocată absorbantelor sau tampoanelor interne. 

Indiferent ce variantă alegeți dintre cele de mai sus, e foarte important să respectați regulile de igienă, să vă simțiți confortabil și, desigur, produsul ales să vă protejeze cât mai bine de incidentele neplăcute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”