Tătici tineri, risc crescut de depresie

Bărbaţii care devin părinţi în jurul vârstei de 25 de ani prezintă un risc sporit (68%) de a suferi de depresie în următorii cinci ani după naşterea copiilor lor, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tătici tineri, risc crescut de depresie

Bărbaţii care devin părinţi în jurul vârstei de 25 de ani prezintă un risc sporit (68%) de a suferi de depresie în următorii cinci ani după naşterea copiilor lor, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Potrivit acestui studiu, nu doar tinerele mame, ci şi tinerii taţi se confruntă cu riscul de depresie, iar aceia care prezintă cel mai mare risc sunt bărbaţii care devin părinţi pentru prima dată în jurul vârstei de 25 de ani.

Medicii americani îi îndeamnă pe tinerii taţi – ca şi pe tinerele mame – să consulte specialişti în tratarea depresiei postnatale, întrucât această afecţiune poate avea efecte extrem de negative asupra bebeluşilor.

În primii cinci ani după naşterea copilului, depresia a afectat 68% din totalul participanţilor la acest studiu, care a fost realizat pe un eşantion de peste 10.000 de bărbaţi cu vârsta medie de 25 de ani.

Studiul, publicat în revista Paediatrics, este prima analiză care a descoperit faptul că tinerii taţi se confruntă cu cel mai mare risc de a dezvolta această afecţiune.

Profesorul Craig Garfield, medic pediatru la Universitatea Northwestern din Chicago, consideră că rezultatele studiului sunt semnificative şi ele ar putea duce la implementarea unor intervenţii şi tratamente mai eficiente.

„Nu doar tinerele mame au nevoie să fie consultate contra depresiei, pentru că şi taţii sunt supuşi acestui risc. Depresia parentală are un efect dăunător asupra copiilor, în special în acei primi ani critici când se formează legătura dintre copil şi părinţi. Trebuie să facem mai multe lucruri pentru a-i ajuta pe taţii tineri în tranziţia lor prin acea perioadă”, a afirmat el.

Studii anterioare au arătat că taţii care suferă de depresie folosesc mai mult pedepsele corporale, citesc mai puţine poveşti copiilor lor, interacţionează mai puţin cu aceştia şi sunt mai stresaţi şi mai neglijenţi.

În comparaţie cu copiii ai căror taţi nu sunt deprimaţi, cei ai căror taţi prezintă urme ale acestei afecţiuni riscă să aibă un limbaj mai puţin bogat, să aibă probleme de lecturare, probleme comportamentale şi dificultăţi de integrare în societate.

Studiul a folosit date colectate de la 10.623 de tineri bărbaţi care au participat la National Longitudinal Study of Adolescent Health (Add Health).

Specialiştii afirmă că între cinci şi zece procente dintre taţii tineri suferă de depresie postnatală. În cazul femeilor, acest procent este de 10%.

Studii precedente sugerează că depresia paternă ar putea fi cauzată de creşterea cheltuielilor financiare după naşterea copilului, modificarea relaţiei cu partenerul de viaţă şi frica de responsabilitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cafeaua dă atacuri de panică
Cafeaua dă atacuri de panică