Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că pacienții care merg la spitalele de stat din România ar putea plăti o taxă suplimentară, dacă vor să își aleagă doctorul care să îi trateze și ulterior să le dea un tratament. Iată declarațiile!
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vor exista anumite modificări în sistemul de sănătate din țară. Astfel, pacienții care își vor dori să își aleagă medicul care să îi trateze în ambulatoriu, dar și în spital, sunt nevoiți să plătească o taxă suplimentară.
Alexandru Rafila a explicat că acesta ar trebui să fie un rezultat al unui pachet complementar de asigurări. De obicei, pachetul de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau privat. Totuși, aceste măsuri vor fi aplicate treptat până în anul 2030. Această strategie cu taxa suplimentară va schimba radical sistemul medical din România, în următorii 7 ani.
„Ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat”, a precizat ministrul Sănătății.
Citește și: Ajutor pentru Israel! Unde pot dona sânge românii care vor să ajute victimele din Israel
Această măsură a fost deja implementată în mai multe spitale din Europa și din Israel.
„Foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru, spitale din Israel fac exact acelaşi lucru. Şi asta cred că este dezvoltarea sănătoasă care duce şi la închiderea dezbaterii legate de persoanele care profesează în domeniul care lucrează, în domeniul public sau privat sau în amândouă locurile, dacă îi oferă unui specialist posibilitatea să profeseze după program în unitatea sanitară în care el funcţionează în mod obişnuit”, a mai declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, personalul medical care oferă îngrijiri performante vor putea fi răsplătiţi pentru calitatea acestora, iar medicii de familie vor fi integraţi într-o serie de reţele teritoriale pentru îngrijirea bolnavilor cronici.
Citește și: Vaccinuri decontate de stat în 2023. Precizările ministrului Alexandru Rafila