Te scoate din sărite zgomotul pe care îl fac oamenii când mănâncă? Iată de ce!

Dacă ţi s-a întâmplat vreodată să îţi vină să strângi pe cineva de gât pentru că leorpăia o ciorbă sau apăsa compulsiv pe capătul pixului, află că ai putea suferi de o tulburare mintală!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Te scoate din sărite zgomotul pe care îl fac oamenii când mănâncă? Iată de ce!

Dacă ţi s-a întâmplat vreodată să îţi vină să strângi pe cineva de gât pentru că leorpăia o ciorbă sau apăsa compulsiv pe capătul pixului, află că ai putea suferi de mizofonie, o afecţiune a sistemului nervos central care afectează mare parte din populaţia lumii.

Mizofonia presupune ca pacientul să fie extrem de deranjat, aproape exasperat, de sunetele produse de mestecat sau respiraţie, acesta având reacţii exagerate şi agresive faţă de ceilalţi.

Deşi boala a căpătat acest nume în 2001, savanţii fiind reticenţi dacă această „ură faţă de sunete” ar putea fi încadrată la boli mintale, abia recent s-a descoperit că persoanele afectate chiar prezintă diferenţe semnificative în lobul frontal din creier.

Cercetătorii britanici de la Universitatea Newcastle au analizat structura creierului câtorva persoane cu această problemă şi au descoperit că au loc modificări semnificative la nivel cerebral atunci când intervine un trigger (factor declanşator), respectiv un zgomot exasperant pentru pacienţi (ţipete, plânsete, plescăit, respiraţie etc.)

Utilizând tehnici imagistice care permit explorarea funcţionării creierului, savanţii au observat că triggerul declanşează un răspuns imediat către creier, astfel apărând stările anxioase, ritmul accelerat al inimii şi transpiraţia abundentă.

„Rezultatele acestui studiu reprezintă o confirmare a faptului că această tulburare chiar există. Eu însumi am fost sceptic în privinţa acestei probleme medicale, dar acum îmi dau seama că pacienţii chiar au nevoie de ajutor”, spune Tim Griffiths, neurolog.

Mai multe detalii despre acest studiu au fost publicate în revista ştiinţifică Current Biology.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult