Telefonul Copilului 119 este un serviciu telefonic gratuit lansat recent în România, cu scopul ajutorării copiilor aflați într-o situație vulnerabilă. La acest număr pot suna atât copiii victime ale violenței domestice, cât și persoane care au cunoștință despre copii abuzați, exploatați sau supuși unei forme de violență.
La Telefonul Copilului 119 vor răspunde zilnic, 24 de ore din 24, consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului. Apelul este gratuit în toate rețelele de telefonie fixă și mobilă. Numărul unic poate fi apelat de un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat sau de orice persoană care știe o astfel de situație (un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat), în care un copil este victima unui abuz fizic sau emoțional.
Pentru a putea fi raportate cazurile ale căror victime sunt copii, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a implementat soluția tehnică de tip call-center în cele 41 de județe ale țării, precum și în sectoarele municipiului București.
În cele 47 de sedii ale direcțiilor de asistență socială și protecția copilului din țară au fost instalate 94 de posturi telefonice, dispuse câte două în fiecare centru de preluare a apelurilor.
Ce se întâmplă în urma sesizărilor, potrivit STS:
Conform Codului Penal, persoanele care sunt martore la infracțiuni asupra minorilor sunt obligate să anunțe acest lucru autorităților. În caz contrar, riscă pedepse cu închisoarea.
Printre infracțiunile care trebuie raportate se numără: abuzul sexual, folosirea unui minor pentru cerșetorie, autosatisfacerea în fața unui minor sub 14 ani, trimiterea de mesaje către minori sub 14 ani care invită la vizualizarea de filme pornografice sau invitarea minorilor sub 16 ani într-un anumit loc pentru a întreține relații intime.
Părinții, colegii și profesorii care sunt martori la aceste abuzuri și nu le declară riscă pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.
Consilierul de stat Mădălina Turza a precizat că, anual, mii de copii sunt victime ale violenţelor.
Potrivit acesteia, în 2020 au existat peste 8.200 de copii victime ale violenţelor în familie sau în comunitate, iar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzați în familie sau în comunitate.
Acestea au fost cifrele care au fost scoase la iveală. Realitatea ultimilor ani ne arată că sunt doar vârful aisbergului şi acest tip de infrastructură, Telefonul Copilului 119, ne ajută pe noi să ajungem la aceste cazuri, a spus Turza.