Nu-i aşa că recunoşti scenariul: copiii noştri, unii dintre ei cu vârste mai mici de nouă ani, au ajuns să petreacă foarte mult timp vorbind la telefonul mobil. Ceea ce mulţi dintre noi nu realizăm este numărul din ce în ce mai mare de copii afectaţi de cancer, mai exact cancer al creierului.
Autorităţile în domeniul sănătăţii australiene au devenit conştiente de aceste riscuri şi sunt foarte îngrijorate de legătura dintre cancer şi timpul petrecut la telefon. Astfel că asociaţia guvernamentală ce protejează sănătatea, Australian Radiation Protection, a emis un avertisment în ceea ce priveşte expunerea copiilor la radiaţiile emise de celulare.
Câţi copii sunt afectaţi cu adevărat?
Mai mult de 25% dintre copiii de nouă ani şi 3 din 4 adolescenţi folosesc telefonul mobil cu regularitate. Părinţii sunt sfătuiţi aşadar să limiteze accesul copiilor la celulare, educându-i în privinţa riscului crescut de radiaţii.
Cercetările efectuate până acum în domeniu demonstrează efectele nocive asupra copiilor şi justifică îngrijorarea autorităţilor cu privire la sănătatea lor. Joe Moskowitz, director al centrului pentru familie şi comunitate (Center for Family and Community Health at Berkeley’s School of Public Health), e de părere că studiile oamenilor de ştiinţă au dovedit creşterea incidenţei de cancer la copii după o utilizare îndelungată a telefoanelor mobile. Cercetările însă continuă.
Şi cei de la asociaţia European Community’s Framework Program sunt de acord. Studiul finanţat de ei, MOBI-KIDS, are scopul de a atrage atenţia asupra legăturii dintre folosirea în exces a diverselor tehnologii de comunicare şi riscurile de tumori şi alţi factori de risc la persoanele tinere.
La studiu au participat peste 2.000 de tineri din 26 de ţări, cu vârste cuprinse între 10 şi 24 de ani, şi au fost incluse atât persoanele afectate de tumori la creier, cât şi cele perfect sănătoase. Informaţiile prelevate sunt îngrijorătoare: incidenţa tumorilor cerebrale e în creştere.
Cum reducem timpul petrecut la telefon?
Iată câteva recomandări simple:
Limitarea accesului la celulare este un aspect extrem de important atunci când este vorba de copii, întrucât ei au creierul mai mic, ceea ce înseamnă că au mai mult ţesut conductor şi că absorb de trei ori mai multe radiaţii decât un adult.
Radiaţiile provenite de la telefoanele mobile au fost clasificate de către Organizaţia Naţională de Sănătate ca fiind cancerigene şi au fost incluse în aceeaşi categorie cu anumite pesticide, metale grele, dar şi emisiile provocate de motoarele diesel. Nu v-aţi lăsa niciodată copiii să se joace cu pesticide, metale grele sau reziduuri de motorină, nu-i aşa?
Este foarte important, aşadar, să luăm cunoştinţă de aceste riscuri şi să ne protejăm copiii.
Autor: Alexandra Necula
Sursa: naturalnews.com