Europa este pe punctul de a aproba pentru prima dată o terapie genetică, moment de referinţă în domeniul sănătăţii.
Terapiile genetice aflate în dezbatere constau în modificarea ADN-ului cu scopul de a tratat boli moştenite pe filiera mamă – copil. Reprezentanţii “Agenţiei Europene a Medicamentelor” au recomandat un astfel de tratament pentru o boală genetică rară care presupune imposibilitatea organismului de a digera în mod corespunzător grăsimi.
Deşi sună complicat şi riscant în acelaşi timp, în realitate terapia genetică este destul de simplă, susţin unii specialişti: dacă este o problemă cu o parte din codul genetic al unui pacient, atunci înlocuieşti acea parte a codului. Va fi o tehnică care va revoluţiona medicina şi care va salva mii de vieţi, revin aceiaşi specialişti.
Pe de altă parte, experienţele practice au ridicat mari semne de întrebare, declanşând controverse şi antipatii. Conform BBC, în cadrul unui studiu care să ateste eficienţa unei terapii genetice, un tânăr american a decedat, iar alţi pacienţi au dezvoltat leucemie.
În această perioadă “Comisia Europeană” trebuie să îşi facă publică decizia finală. Tu ce crezi? Terapiile genetice ar trebui aprobate?
Sursa: bbc