Testări gratuite pentru depistarea astmului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, eveniment organizat anual de Global Initiative for Asthma (GINA) pe data de 6 mai, Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că în zilele de 10 şi 11 mai vor avea loc testări de spirometrie gratuite în Bucureşti, Craiova şi Cluj Napoca.
  • Publicat:
Testări gratuite pentru depistarea astmului

Cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, eveniment organizat anual de Global Initiative for Asthma (GINA) pe data de 6 mai, Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că în zilele de 10 şi 11 mai vor avea loc testări de spirometrie gratuite în Bucureşti, Craiova şi Cluj Napoca.

Astfel, între orele 09-17.00, persoanele care suspectează că suferă de astm sunt aşteptate pe data de 10 şi 11 mai în corturile speciale amplasate în Bucureşti (Parcul Tineretului), Cluj Napoca (Piaţa Mihai Viteazu) şi Craiova (în Prcul Nicolae Romanescu).

Testarea pentru depistarea astmului se numeşte spirometrie şi seamănă cu etilotestul, controlul pe care îl fac poliţiştii şoferilor suspectaţi că au băut: pacienţii suflă într-un dispozitiv care determină capacitatea pulmonară.

„Îi invit pe toţi cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro şi să îşi facă testul de evaluare. Dacă rezultatul le confirmă temerile, îi invit la corturile special amenajate pentru a face o spirometrie. Astmul poate fi controlat, există acum metode şi tratamente pentru a duce o viaţă cât mai normală”, spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Aspirina luată pentru răceală poate favoriza apariţia astmului

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse.

Această afecţiune prezintă o predispoziţie genetică, însă este cauzată în principal de sensibilitatea la factorii alergeni precum praf, puf, polen, mucegai. De asemenea, persoanele cu predispoziţie spre astm trebuie să acorde o atenţie deosebită anumitor alimente, cum ar fi arahidele, căpşunile, fructele de pădure sau fructele de mare, deoarece acestea pot declanşa crize severe de astm.

Profesorul Mihălţan a mai atras atenţia şi că aspirina şi alte medicamente cu rol antiinflamator, atât de frecvent administrate în cazul unor banale viroze respiratorii, mai ales la copii, pot constitui factori favorizanţi ai apariţiei astmului.

Astmul, cauzat şi de schimbările bruşte de temperatură

Prevalenţa astmului este în continuă creştere, mai ales în rândul copiilor, atât de mult încât în ultimele două decenii s-a dublat numărul de cazuri.

Printre cauzele creşterii cazurilor de astm se numără, pe de o parte, subdiagnosticarea şi, pe de altă parte, aspect deloc de neglijat, schimbările climatice, cu fluctuaţii mari de temperatură, vânturi puternice şi furtuni care favorizează deplasarea alergenilor cu o viteză şi acoperire mult mai mari.

În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 cazuri de astm, în Europa sunt 32.000.000, iar în întreaga lume peste 300.000.000.

Vestea bună este că astmul poate fi controlat, condiţiile fiind ca acesta să fie diagnosticat la timp şi pacientul să folosească aparatele speciale care ajută la relaxarea muşchilor bronhiilor (pe bază de salbutamol).

În 2013, Societatea Română de Pneumologie a derulat o campanie de testare în 48 de centre din ţară.  Au fost testaţi 12.481 pacienţi dintre care 3.994 au fost diagnosticaţi cu o boală pulmonară sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: