Testul capabil să depisteze cancerul pancreatic

Un nou test medical, capabil să depisteze cancerul pancreatic - una dintre cele mai periculoase forme de cancer - în stadii timpurii, a fost creat recent de cercetătorii din Marea Britanie.
  • Publicat:
Testul capabil să depisteze cancerul pancreatic

Un nou test medical, capabil să depisteze cancerul pancreatic – una dintre cele mai periculoase forme de cancer – în stadii timpurii, a fost creat recent de cercetătorii din Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queen Mary din Londra au identificat trei proteine care semnalează cu acurateţe prezenţa cancerului pancreatic în organism. Ei cred că această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unui test de urină mai performant, non-invaziv, ce va putea fi recomandat tuturor persoanelor care riscă să dezvolte această boală, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cancerul pancreatic ocupă locul al 11-lea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer din Marea Britanie, unde sunt diagnosticate 9.000 de cazuri noi în fiecare an.

Este, de asemenea, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer, deoarece doar 3% din totalul pacienţilor reuşesc să supravieţuiască cinci ani după diagnosticare. Prin comparaţie, acest procent este de 87% pentru cancerul mamar şi de 98% pentru cancerul testicular.

Boala cauzează puţine simptome în stadiile incipiente şi, de cele mai multe ori, este detectată abia în stadii avansate, când nu mai poate fi tratată.

Şi, chiar atunci când semnalele de avertizare se manifestă, ele sunt adeseori trecute cu vederea, pentru că sunt uşor de confundat cu cele generate de boli obişnuite, uşor de tratat.

Medicii spun că această boală este „un lup în haine de oaie”, pentru că simptomele sale – dureri de spate, icter şi pierderea în greutate – seamănă cu cele provocate de luxaţiile lombare, indigestie şi reflux gastric.

Experţii medicali speră că situaţia se va schimba în curând în bine, dacă rezultatele noului test vor fi confirmate într-un test clinic de amploare, care va dovedi faptul că noua metodă oferă o diagnosticare clară şi fără dubii a bolii într-o fază incipientă.

Atunci când tumorile sunt descoperite în faze timpurii, este mult mai uşor ca pacientul să fie tratat pe cale chirurgicală – iar acea rată de supravieţuire de doar 3% urcă spectaculos în aceste cazuri până la 60%.

Savanţii de la Universitatea Queen Mary din Londra afirmă că „semnătura” lăsată în urină de cele trei proteine identifică tipul cel mai frecvent întâlnit de cancer pancreatic într-un stadiu incipient. Testul lor este capabil, de asemenea, să facă o distincţie clară între cancer pancreatic şi pancreatită cronică.

Cancerul pancreatic a luat vieţile unor personalităţi de marcă, precum actorul Patrick Swayze, tenorul Luciano Pavarotti şi fondatorul grupului Apple, Steve Jobs. Actorul britanic John Hurt, în vârstă de 75 de ani, a dezvăluit în urmă cu şase săptămâni că a fost diagnosticat cu această maladie.

Deşi nu există o cauză universal acceptată pentru cancerul pancreatic, persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta boala sunt cele care au avut astfel de cazuri în familie, fumătorii, persoanele obeze şi persoanele trecute de 50 de ani care au început să dezvolte diabet.

Studiul cercetătorilor britanici a fost publicat în revista Clinical Research.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: