Un test simplu de sânge este în proces de creare pentru a diagnostica boala Alzheimer. Oamenii de știință speră că o singură picătură de sânge va fi suficientă pentru a depista demența și semnele care să indice prezența ei.
Acest test ar putea costa doar 10 lire, echivalentul a 60 de lei și se va putea folosi camera foto a unui Iphone pentru a obține rezultatele.
Profesor Andrew Shaw, CEO al inventatorilor Attomarker, a spus la Festivalul Britanic de Știință că „există nouă proteine care prezic demența. Ideea este că le putem măsura și observa, mai ales cum evoluează în timp”.
Profesorul a menționat că firma lucrează deja la un prototip pentru a analiza proteina tau, care se regăsește în rândul pacienților cu Alzheimer. Aceștia se află în procesul de testare a dispozitivului de screening pentru long COVID, menopauză și alergii alimentare.
Se folosește o singură picătură de sânge din deget, se aprinde o lumină peste mostra luată și se adaugă o substanță peste pentru a reacționa cu proteinele pe care le vizează.
Laboratoarele folosesc acestă metodă foarte mult, dar mașinăriile sunt mari și costisitoare. Profesorul Shaw speră ca dispozitivul să ajungă la dimensiunea la care să poată fi ținut pe birou pentru un test ușor și rapid de sânge, care se poate face în doar șapte minute.
Numeroși pacienți se confruntă cu demența și boala Alzheimer, iar în prezent, medicii folosesc teste și scanări ale creierului pentru a face diagnosticul.
Demenţa reprezintă scăderea treptată, progresivă a funcţiilor mentale cum ar fi: gândirea, judecata, comportamentul, limbajul, învăţarea şi memoria. Ea poate să apară din mai multe cauze. De obicei apare după vârsta de 60 ani, dar poate apărea şi mai devreme.
În anumite cazuri demenţa poate fi oprită sau chiar reversibilă, mai ales atunci când se datorează: anumitor medicamente, abuzului de alcool, substanţelor toxice, modificărilor hormonale, deficitelor de vitamine, depresiei, infecţiilor, afecţiunilor pulmonare sau cardiace, hidrocefaliei cu presiune normală sau tumorilor cerebrale.
Cele mai multe tipuri de demenţă sunt însă progresive şi ireversibile. Demenţa progresivă poate fi determinată de boli degenerative şi de afecţiuni vasculare sau infecţii (HIV sau boala Creutzfeldt-Jakob).
Cauze degenerative de demenţă sunt: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington şi demenţa cu corpi Lewy.