Riscul să faci diabet este mai mare dacă ești supraponderal. Cu toate acestea, diabetul poate apărea și la persoanele considerate slabe. Asta deoarece grăsimea, cea care dereglează modul în care este secretată insulina, se acumulează și pe organe, nu doar imediat sub piele.
Grăsimea viscerală – care nu se vede la exterior – poate crește, de asemenea, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, dacă ai un părinte, un frate sau o soră cu această problemă de sănătate, ești la risc să faci diabet și tu.
Alți factori de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2 sunt: vârsta (peste 45 de ani), lipsa de activitate fizică (mai puțin de 150 de minute de mișcare pe săptămână), hipertensiunea arterială, prediabetul, diabetul gestațional (apărut în timpul sarcinii), nașterea unui copil cu o greutate peste 3,5 kilograme, consumul excesiv de alcool, fumatul sau lipsa de somn.
Așadar, expresia „nu judeca o carte după copertă” se aplică și în cazul diabetului, care afectează categorii diverse de persoane, nu doar pe cele supraponderale.
Înainte de a dezvolta diabet de tip 2, majoritatea oamenilor au prediabet. Adică au un nivel de zahăr în sânge mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare încă pentru a fi stabilit diagnosticul de diabet de tip 2. Însă prediabetul, după cum spuneam anterior, crește riscul de a dezvolta diabet.
Descoperit la timp și luând măsuri, cum ar fi scăderea în greutate printr-un plan alimentar corect și practicarea exercițiilor fizice, prediabetul poate fi întors din drum. Cu alte cuvinte, instalarea diabetului poate fi prevenită.
Citește și: Dieta care întoarce diabetul din drum. Ce să mănânci dacă ai prediabet
Pentru a afla dacă ești la risc să te confrunți cu prediabet sau diabet, accesează testul de 1 minut pus la dispoziție pe site-ul www.cdc.gov.
În cadrul chestionarului vei primi întrebări precum:
După ce răspunzi la toate aceste întrebări, vei primi un scor care îți indică riscul de prediabet, dar și recomandări privind stilul de viață care să te ferească de probleme, cum ar fi: