Testul paharului, metoda de care toții părinții ar trebui să știe. Poate salva viața unui copil!

  • Publicat:
Testul paharului, metoda de care toții părinții ar trebui să știe. Poate salva viața unui copil!

Medicul Mihai Craiu a explicat pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii'”cum pot recunoaște părinții semnele de meningită sau de septicemie.

Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte

„Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu. Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei. Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar «relaxarea» a fost făcută prea abrupt… În acest context, în care febră au foarte mulți copii, trebuie să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență.

Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav… de obicei meningită sau septicemie”, a spus medicul.

Medicul Mihai Craiu a adăugat că, dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele, acesta este un motiv serios ca părinții să se sfătuiască imediat cu medicul pediatru al celui mic.

„Dacă există și durere intensă de cap, vărsături «în jet», fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil… Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupție care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic”, a mai spus acesta.

Cum se face testul paharului?

Testul paharului se face atunci când copilul are o erupție cutanată. Cu ajutorul unui pahar sau a unei alte suprafețe transparente, se aplică o presiune pe zona unde există erupția. Dacă punctele de pe piele se pot vedea prin pahar și dispar din cauza presiunii, trebuie solicitată asistență medicală de urgență. Dacă punctele se estompează când paharul este rostogolit peste ele, cel mai probabil, erupția nu este gravă.

Citește și: Dr. Mihai Craiu: „Acel copil cu febră și erupție care nu dispare la semnul paharului e o urgență majoră”

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc