Procesul de îmbătrânire este complet normal și toți trecem prin asta. Oricât de mult am încerca să încetinim acest proces, prin dietă, sport sau diverse mijloace estetice, tot ce putem face este să ameliorăm primele semne care indică faptul că timpul a trecut peste noi.
Medicii au descoperit că pierderea mirosului poate fi un simptom comun al bolilor neurodegenerative, acesta fiind un risc care crește odată cu înaintarea în vârstă. Printre aceste boli se numără boala Alzheimer și boala Parkinson.
Studii anterioare au arătat că pierderea mirosului este un semn al îmbătrânirii sau indică prezența unei boli. Un studiu la care au luat parte peste 2,000 de persoane, în 2019, arată că participanții cu un miros mai puțin intens au un risc crescut de deces cu 46% în următorii 10 ani.
În anul 2017, o altă lucrare arată că pierderea mirosului poate fi semn al demenței, iar simptomele pot apărea cu cinci ani înainte ca boala să fie diagnosticată.
O altă lucrare publicată în 2004 arată că testarea mirosului poate ajuta la identificarea modificărilor sănătății oaselor, un alt factor al înaintării în vârstă.
Medicii din Statele Unite au descoperit un test care ar putea dezvălui vârsta reală. Cercetătorii de la Johns Hopkins spun că un test de miros poate ajuta medicii să analizeze adulții în vârstă privind îmbătrânirea nesănătoasă și fragilitatea.
Asta înseamnă că în funcție de cât de bun este mirosul tău, medicii pot depista vârsta reală. În Journal of Gerontology, medicii au urmărit snsibilitatea pacienților la miros. Aceste teste i-au ajutat să observe capacitatea unei persoane de a detecta un anumit miros, dar și capacitatea de a numi mirosurile respective și de a le diferenția. Odată cu înaintarea în vârstă, mirosul nu mai este la fel de puternic.