Te chinui să desfaci borcanul cu murături? Ai grijă, s-ar putea să fii deja în categoria celor care suferă de anumite boli fără să știe, avertizează cercetătorii. În schimb, dacă nu întâmpini nicio problemă să dai deoparte capacul de la borcanul cu murături, te așteaptă o viață lungă și ferită de boli.
Potrivit unui studiu publicat de curând în revista British Medical Journal, forța de apucare a obiectelor poate fi un indicator fiabil al stării de sănătate actuale, dar și al longevității.
Experții spun că dificultatea de a deschide un borcan cu murături, de a căra sacoșe pline de cumpărături sau de a ține de mâner o oală cu apă poate semnala existența anumitor boli. Printre acestea, diabetul, bolile de inimă, cancerul sau chiar demența, se arată în studiul condus de o echipă de savanți austrieci de la International Institute for Applied Systems Analysis.
În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat forța musculară a participaților prin intermediul unui dinamometru de mână. Participanții au strâns de două ori aparatul cu fiecare mână, aceasta fiind metoda standard de măsurare a forței de apucare.
Astfel, oamenii de știință au observat că persoanele care aveau o forță de apucare diminuată erau mai predispuse la apariția problemelor de sănătate și speranța lor de viață era mai scurtă. Totodată, savanții recomandă acest test ca metodă de screening.
„Măsurarea forței de apucare este un test rapid, ieftin și ușor care poate ajuta la diagnosticarea precoce a multor probleme de sănătate”, a declarat dr. Nadia Steiber, unul dintre autorii studiului și profesoară la Universitatea din Viena.
Testul poate fi întru câtva replicat acasă, prin deschiderea unui borcan cu murături.
Totuși, antrenamentul forței musculare la nivelul mâinilor nu influențează cu nimic riscul de mortalitate, au ținut să sublinieze autorii cercetării. De aceea este important avem un stil de viață activ încă de când suntem tineri.
Longevitatea și sănătatea la vârste înaintate pot fi obținute doar cu alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, odihnă suficientă și… într-o mică măsură le putem mulțumi și genelor moștenite de la părinți.
Sursa: https://bmjopen.bmj.com/content/12/7/e058489