Țigara electronică pe rețetă, strategia Marii Britanii pentru a determina fumătorii să renunțe la acest viciu

  • Publicat:
  • Actualizat:
Țigara electronică pe rețetă, strategia Marii Britanii pentru a determina fumătorii să renunțe la acest viciu
Sursa foto: Shutterstock

Țigara electronică ar putea fi recomandată în curând de Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumatul clasic, care omoară anual zeci de mii de britanici. Astfel, Marea Britanie ar putea deveni prima țară din lume care prescrie astfel de dispozitive de vaping ca parte a strategiei de diminuare a numărului de fumători. 

Țigara electronică pe rețetă, o idee bine gândită pentru a determina fumătorii să renunțe acest viciu

Agenția de Reglementare a Medicamentului și a Produselor de Asistență Medicală (MHRA) a invitat toți producătorii să își depună dosarele de aprobare, pentru a trece prin aceleași proceduri de testare precum medicamentele, a declarat ministerul britanic într-un comunicat.

O țigară electronică aprobată din punct de vedere medical ar trebui să fie supusă unor teste de siguranță „și mai riguroase”, subliniază ministerul.

În cazul aprobării, medicii din sistemul medical britanic ar putea decide, de la caz la caz, dacă este oportun să prescrie țigara electronică pacienților pentru a-i ajuta să renunțe la fumat.

În ultimii ani au existat numeroase dezbateri privind utilitatea țigărilor electronice folosite în acest scop. Deși aceste dispozitive nu sunt complet lipsite de riscuri, ele sunt cu siguranță mult mai puțin periculoase decât țigările clasice.

Dispozitivele sunt mai puțin periculoase decât țigările clasice

Țigările electronice nu produc gudron sau monoxid de carbon, două dintre cele mai dăunătoare elemente din fumul de tutun.

Lichidul, care este încălzit pentru a fi inhalat, conține unele substanțe chimice potențial dăunătoare care se găsesc și în fumul de țigară, dar la niveluri mult mai mici.

Potrivit statisticilor, țigara electronică a fost metoda preferată a britanicilor, în 2020, de a încerca să renunțe la fumat. Alții folosesc terapie de substituție a nicotinei, precum plasturi sau gumă de mestecat, dar în număr mult mai mic.

Se estimează că peste 3,5 milioane de britanici folosesc țigara electronică, majoritatea foști fumători.

Fumatul este principala cauză a deceselor premature evitabile. Aproape 64.000 de britanici și-au pierdut viața, în 2019, din cauza fumatului. Deși numărul fumătorilor este în scădere în Marea Britanie, peste 6 milioane de persoane fumează, scrie Le Figaro.

Sajid Javid, Secretarul pentru Sănătate, a declarat că țigara electronică ar putea fi un instrument important pentru reducerea numărului fumătorilor și a cazurilor de îmbolnăviri cauzate de acest viciu.

Guvernul britanic a început să promoveze dispozitivele de vaping din 2017, ca parte a campaniei anuale Stoptober.

Profesorul Peter Hajek, director al unității de cercetare a dependenței de tutun de la Universitatea Queen Mary din Londra, a afirmat că această strategie transmite un mesaj pozitiv, și anume că țigările electronice ar putea ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Cu toate acestea, spune el, „costurile cererii de aprobare ar putea reprezenta o barieră pentru mulți producători”, potrivit bbc.com.

„Fumătorii sunt mai complianți și au șanse mai mari să renunțe la fumatul clasic dacă pot selecta arome, nivelul de nicotină și produsele care le plac, mai degrabă decât să se limiteze la orice devine licențiat”, a declarat Hajek.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: