Ţigările electronice nu sunt eficiente în a-i ajuta pe consumatori să renunţe la fumatul tradiţional decât pentru o scurtă perioadă de timp, acestea conţinând substanţe toxice canceroase, precum acroleină, acetaldehidă şi formaldehidă.
Potrivit unui studiu citat de Daily Mail, dispozitivele electronice sunt o alternativă numai pentru o scurtă perioadă de timp, iar fumătorii se vor întoarce la vechiul obicei şase-opt luni mai târziu.
Cercetătorii avertizează că ţigările electronice pot cauza tuse seacă, iritaţii ale gâtului, respiraţie dificilă, dar şi probleme mai grave, cum ar fi bătăi neregulate ale inimii.
Autorul principal al studiului, medicul Riyad al-Lehebi de la Universitatea din Toronto, spune că nu există până acum dovezi care să arate că ţigările electronice ar fi eficiente în oprirea fumatului.
“Fumatul rămâne cauza principală a morţilor premature în Regatul Unit, iar noi încurajăm fumătorii care vor să renunţe să încerce mai întâi metodele sigure, cum ar fi programele specializate de întrerupere”, informează Penny Woods, şeful executiv al Fundaţiei Britanice a Plămânului (British Lung Foundation).
Dezavantajul ţigărilor electronice este că sunt compuse din diverse substanţe nestandardizate, iar vaporii pot opri activitatea unei enzime care ajută împotriva inflamării plămânilor.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.223 de persoane şi prezentat la Conferinţa Internaţională a Societăţii Americane de Chirurgie Toracică, în Denver.