Time is brain

„Citeste in fiecare zi un ziar, pentru a-ti amana dementa cu 10 ani!” Acesta este indemnul medicilor americani. Cum ne putem proteja materia cenusie? Are vreo influenta alimentatia asupra sanatatii creierului? Cum il putem mentine cat mai in f
  • Publicat:
  • Actualizat:
Time is brain
Time is brain

Zi de zi avem o multime de griji. Sa ne trezim la timp, sa ducem copiii la scoala, sa mergem la serviciu, sa ne rezolvam problemele administrative – gen plata facturilor, a impozitelor, a intretinerii, sa fim prudenti cand conducem masina sau cand traversam strada, sa mancam, sa facem curatenie, sa ne spalam trupul… Si acest sir poate continua la nesfarsit, mai ales ca fiecare dintre noi poseda o astfel de lista in plan mental. Uneori, din dorinta de a ne indeplini toate aceste sarcini cu succes, neglijam aspecte importante pentru organism, cum ar fi somnul si mesele regulate. Facem aceste imprudente mai ales in perioadele „pline” de la serviciu, cand ziua si noaptea devin totuna. Totusi, daca ne suprasolicitam, prea departe nu putem ajunge. Devenim obositi, nervosi, surmenati, capul si ficatul incep sa ne doara, apar crizele de stomac. Te-ai gandit, insa, ce efecte au factorii de stres, oboseala si regimul alimentar haotic asupra „procesorului” organismului, creierul?

Cu ce „hranim” creierul? 

In urma unor serii de cercetari, s-a ajuns la concluzia ca anumite alimente favorizeaza buna functionare a creierului, iar altele, consumate in exces si pe perioade indelungate de timp, o ingreuneaza. In lista neagra intra uleiurile vegetale hidrogenate: margarina, maioneza; zaharul; grasimile animale saturate: carnea, laptele integral, untul, branza; alimentele fast-food si prajelile de diverse feluri.

In categoria grasimilor care stimuleaza creierul se gasesc:

Acidul docosahezaenoic (DHA), cea mai stimulativa grasime de tip omega 3, care se intalneste in peste, in fructe de mare sau in suplimente alimentare. EPA – grasime de tip omega 3 care se obtine din peste sau untura de peste.Acidul linoleic care se gaseste in verdeturi, nuci si seminte de in.Grasimi monosaturate care se gasesc in uleiul de masline. 

Educatie si sanatate cerebrala

Cercetarile neurologilor au relevat ca femeile cu studii universitare traiesc mai mult si isi pastreaza mai bine sanatatea mintala si fizica dupa 75 de ani, iar majoritatea bolnavilor de Alzheimer sunt persoane cu educatie primara sau medie. Astfel, pastrarea sanatatii creierului este in mana noastra. Cu cat facem mai multe exercitii intelectuale de la o varsta cat mai frageda, cu atat se dezvolta noi ramuri ale celulelor cerebrale, creandu-se milioane de noi conexiuni sau sinapse intre neuroni. Studiile au mai demonstrat ca jogging-ul zilnic favorizeaza imbunatatirea capacitatilor de memorare si a rezolvarii exercitiilor matematice – asadar sanatatea fizica este strans legata de capacitatile intelectuale. De asemenea, cu cât vârsta de insusire a unei limbi straine este mai mare, cu atât efortul creierului este mai considerabil. Fereastra optima de invatare a limbii materne este in copilarie, pâna in jurul vârstei de 7 ani. Timpul acceptabil pentru a doua limba este pana cel tarziu la 30 ani, insa dupa 12 ani, o limba straina se invata cu accent. Cu alte cuvinte, cu cat varsta este mai inaintata, cu atat plasticitatea creierului este mai mica.

Inamicul de temut al creierului

Afectiunea Alzheimer se caracterizeaza prin acumularea de placi senile printre celulele nervoase din creier. In cazul unei persoane sanatoase, fragmentele degradate de proteina sunt eliminate, insa in boala Alzheimer ele se acumuleaza formand placi insolubile. Simptomele afectiunii sunt multiple: tulburari de memorie, de limbaj, imposibilitatea de a efectua diferite activitati motorii, incapacitatea de a lua decizii, stari de agitatie, psihoza, agresivitate, idei delirante, halucinatii, reducerea sau cresterea exagerata a apetitului. Conform unui studiu comandat de organizatia „Alzheimer’s Disease International”, in lume, la fiecare sapte secunde, se diagnosticheaza un nou caz de dementa, fapt care duce la dublarea numarului de bolnavi o data la 20 de ani. In China traiesc 6 milioane de oameni care sufera de dementa, in Europa de Vest 4,8 milioane, iar in America de Nord 3,4 milioane. In acest moment, maladia Alzheimer nu se poate vindeca complet, dar exista diverse tratamente si medicamente care amelioreaza simptomele. 

5 tips-uri pentru sanatatea creierului 

Fa zilnic exercitii care sa te solicite intelectual.Joaca regulat sudoku, scrabble, sah sau bridge.Mediteaza din cand in cand la diverse lucruri.Gimnastica zilnica de un sfert de ora combinata cu o jumatate de ora de jogging face minuni.Efectul Mozart. Psihologul Frances Rauscher a observat ca persoanele care asculta muzica lui Mozart isi pot imbunatati gandirea matematica si spatiala.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Masajul
Masajul