Tipul de personalitate şi preferinţele alimentare (STUDIU)

Obiceiurile noastre alimentare au fost tot timpul variate. Te-ai întrebat vreodată de ce tu râvneşti la ciocolată pe când prietenii tăi poate au poftă de fructe?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tipul de personalitate şi preferinţele alimentare (STUDIU)

Obiceiurile noastre alimentare au fost tot timpul variate. Te-ai întrebat vreodată de ce tu râvneşti la ciocolată pe când prietenii tăi poate au poftă de fructe? Ei bine, un nou studiu atestă o legătură generală între structura personalităţii şi preferinţele pentru mâncare! Conform studiului, persoanele extraverte preferă fructele şi legumele, spre deosebire de introverţi!

Oamenii de ştiinţă au reuşit să dovedească faptul că personalitatea noastră joacă un rol important în obiceiurile alimentare. Oamenii care sunt deschişi şi extrovertitiţi tind să mănânce mai multe fructe şi legume decât persoanele introverte, arată cercetarea.

Cercetătorii au analizat obiceiurile alimentare a mai mult de 1.000 de tineri adulţi cu vârste de 17 la până la 25 de ani. Cercetătorii au oferit participanţilor testul „Big Five” pentru a măsura trăsăturile de personalitate: deschidere spre experienţă, conştiinciozitate, extrovertire, agreabilitate şi nevroză. Apoi au atribuit unor participanţi un jurnal alimentar pe care trebuia să îl ţină timp de 21 de zile, iar altor participanţi un jurnat care trebuia ţinut timp de 13 zile.

Participantii care au marcat un scor mai mare decât media la trăsătura deschidere (preferinţa pentru noi experienţe şi varietate) au mâncat aproximativ 4,5 porţii de fructe şi legume combinate pe săptămână, faţă de colegii lor mai puţin deschişi. Cei deschişi spre experienţe noi au consumat produse alimentare nesănătoase în cantităţi mult mai mici, cum ar fi chips-urile de cartofi sau cartofii prăjiţi.

Extraversia a avut de asemenea un efect pozitiv asupra consumului de fructe şi legume, în timp ce conştiinciozitatea a fost un predictor slab al consumului de produse.

Desigur, studiul a constatat doar o asociere între obiceiurile caracteristice şi de alimentaţie, mai degrabă decât o legătura de cauzalitate directă, ceea ce înseamnă că există doar o relaţie generală între cei doi factori. Cu toate acestea, el oferă o perspectivă asupra modului în care comportamentul poate afecta alegerile alimentare.

Este posibil ca oamenii care sunt deschişi la experienţe noi şi au nevoie de varietate să fie mai dornici să încerce noi fructe si legume, spre deosebire de celelalte persoane. Dar este de asemenea posibil ca simplul consum de alimente sănătoase să determine pe oricine să se simtă mai degrabă ca un extrovertit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandări: