O echipă de cercetători a Universităţii Indiana a concluzionat că toamna este anotimpul perfect pentru procreere.
Specialiştii spun că primăvara şi începutul verii sunt perioadele cele mai puţin indicate pentru a concepe un copil deoarece, în această perioadă, există riscuri majore ca bebeluşii să se nască cu diferite malformaţii sau afecţiuni respiratorii.
Cercetătorii americani susţin că, din luna aprilie şi până în luna iulie, aerul din atmosferă are un conţinut ridicat de pesticide. Acestea sunt extrem de dăunătoare pentru un om matur şi au efecte negative asupra embrionului, completează experţii.
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au evaluat starea de sănătate a 200 de bebeluşi, pe o perioadă de doi ani de zile. Copiii au fost împărţiţi în patru categorii în funcţie de momentul în care au fost procreaţi. Aproximativ 30 la sută dintre bebeluşii care au fost concepuţi pe perioada primăverii sau a verii s-au născut prematur.
În acelaşi timp, 22 la sută dintre copiii procreaţi atât în cele două anotimpuri cât şi iarna aveau probleme respiratorii. De altfel, imediat după naştere, aceştia au fost conectaţi la aparate, deoarece nu puteau respira singuri. În plus, 10 la sută dintre bebeluşi concepuţi primăvara prezentau malformaţii cardiace. Mai mult, 40 la sută dintre copiii concepuţi în lunile decembrie, ianuarie sau februarie s-au născut înainte de termen.
„Un semnal de alarmă trebuie tras şi în cazul cuplurilor care locuiesc în oraşe mari, deoarece acolo nivelul de poluare este peste limita admisă, iar de cele mai multe ori copiii se pot îmbolnăvi de astm”, spune dr. Paul Winchester, coordonator al cercetării. Experţii completează că substanţele care sunt preluate de om din praf, zăpadă sau pamântul umed după ploaie, se afla în cantităţi considerabile în organismul uman aflat în momentul reproducerii. „Legatura între efectul substanţelor luate din aer asupra organismului uman şi defectele bebeluşului la naştere este una puternică. Din păcate, experimentele nu pot fi realizate cu sprijinul femeilor însărcinate, din cauze etice”, explică dr. Paul Winchester. Acest lucru nu i-a înfrânat pe oamenii de ştiinţă, dimpotrivă cercetătorii au promis că vor pune în practică observaţii făcute pe cobai, deoarece sistemul nervos şi cel reproducător al şoarecilor de laborator este identic cu cel uman.