Cercetatorii britanici au creat o varietate de tomate violete, modificate genetic, ce contin anumite substante, de obicei intalnite in mure si coacaze, utile in prevenirea cancerului, potrivit unui studiu publicat in Nature Biotechnology.
Ideea de baza a studiului este aceea ca plantele pot fi modificate genetic pentru a imbunatati starea de sanatate a oamenilor. Astfel, soarecii predispusi la cancer care au fost hraniti cu aceste tomate purpurii au trait mult mai mult decat cei care au primit o dieta standard, care continea sau nu tomate obisnuite, a explicat Cathie Martin, conducatorul grupului de cercetatori de la John Innes Center, autorii acestui studiu.
"Efectul a fost mult mai mare decat ne asteptam", a marturisit Martin. Studiul s-a bazat pe antocianine, un tip de antioxidanti care se gasesc in mure si in coacaze si care scad riscul de aparitie a cancerului, maladiilor cardiace si a unor afectiuni neuronale.
Specialistii sunt de parere ca oamenii nu consuma suficiente astfel de fructe de gradina. Folosind anumite gene care contribuie la pigmentarea in rosu inchis a murelor si coacazelor, cercetatorii au descoperit ca pot sa obtina o varietate de tomate care produce antocianine, substanta dand legumelor o nuanta violeta.
Soarecii care au fost hraniti cu aceste rosii au trait, in medie, 182 de zile, comparativ cu media de 142 de zile a celor care au avut o dieta standard. "Rezultatele sunt foarte incurajatoare si acest lucru ne face sa credem ca, printr-o schimbare de dieta, se poate imbunatati starea de sanatate a animalelor, poate chiar si a oamenilor", a declarat Martin.
Cercetatorii au precizat ca sunt inca departe de a obtine un medicament de uz uman, dar ca urmatoarea etapa a programului lor de cercetare va consta in descoperirea mecanismului prin care antioxidantii distrug tumorile canceroase.