Top 10 temeri ale părinţilor cu copii care merg pentru prima oară la creşă sau grădiniţă

Să laşi puiul de la piept în grija unor educatori şi între alţi copii nu este deloc simplu. Nici pentru copii dar şi pentru părinţi. Iată ce temeri pot avea.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Top 10 temeri ale părinţilor cu copii care merg pentru prima oară la creşă sau grădiniţă
Diana Lefter, director creşă explică Top 10 temeri ale părinţilor cu copii care merg pentru prima oară la creşă sau grădiniţă

Cine şi-a trimis pentru prima oară copilul la creşă sau la grădiniţă şi nu a avut temeri? Cine nu a vărsat lacrimi fierbiniţi şi cine a putut respira liniştit până când nu şi-a strâns din nou puiul în braţe? Asta ca să nu mai vorbim despre plânsetele copiilor în prima zi în colectivitate. Începerea anului şcolar este un motiv de stres pentru o bună parte dintre părinţi, în special în primul an în colectivitate al copilului. Am aflat mai multe despre temerile părinţilor de la Diana Lefter, director la Zebra Zou, centru de îngrijire timpurie.

CSÎD: Am trăit la rândul meu, dar am şi cunoscut părinţi cu foarte multe temeri legate de începerea creşei, a grădiniţei, a şcolii. Ce temeri au părinţii?
Diana Lefter:
Această etapă din viaţa unei familii vine la pachet cu mult stres şi multe temeri, unele dintre acestea temeri ar fi următoarele:

  1. Teama de necunoscut
  2. Teama de îmbolnăviri
  3. Teama de accidentare
  4. Teama de pierdere a controlului
  5. Teama de pierdere a iubirii
  6. Teama de inadaptare
  7. Teama de servicii slab-calitative
  8. Teama de îngrijire şi educaţie necorespunzătoare
  9. Teama de eşec
  10. Teama de suferinţă

Părinţii trebuie să ştie – îmbolnăvirile şi crizele de plâns iniţiale ale copilului de creşă sunt normale

CSÎD: Teama de inadaptare, dar şi teama de îmbolnvărire sunt în top. Ce le spuneţi părinţilor?
Diana Lefter:
Da, în 99% din cazuri părinţii vorbesc despre îmbolnavire şi inadaptare. Ceea ce trebuie aceştia să înţeleagă este faptul că atât îmbolnăvirile cât şi inadaptarea iniţială a copilului, fac parte din procesul de integrare în mediul social şi sunt absolut normale, aceastea este bine să fie tratate cu blândeţe şi multă răbdare, şi convingerea că este doar o etapă prin care copilul trece şi noi nu putem face altceva decât să îi fim alături cât se poate de relaxaţi pentru a nu mai transmite către copil şi alţi factori stresori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult