Printr-un simplu test rapid de sânge se poate afla valoarea glicemiei. Pe nemâncate valorile normale trebuie să se încadreze între 80-110 mg/dl. Am aflat de la experţii de la Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Iaşi ce alimente sunt de ajutor tuturor adepţilor unui stil de viaţă sănătos, dar şi celor diagnosticaţi cu diabet sau aflaţi în prag de a dezvolta diabet.
Sursele pe proteine de calitate sunt recomandate pentru menţinerea glicemiei în limite normale. Printre proteinele animale recomandate se află şi carnea şi preparatele din carne (vacă, viţel, porc, găină, curcan, raţă, gâscă, miel, iepure, peşte) şi ouă. A se alege carnea slabă. Carnea semipreparată, tocăturile, carnea prăjită sunt de evitat.
Iată o listă de legume ce ţin glicemia în limite normale – conopidă, varză, spanac, gulii, dovlecei, ardei gras, ciuperci, gogoşari, vinete, roşii, urzici, ridichi, păstăi de fasole, ştevie.
Verdeţuri precum pătrunjel, cimbru, mărar, lobodă sunt de folos pentru menţinerea glicemiei în limite normale.
O altă întrebare a celor care se află în prag de diabet este legată de consumul de cafea şi de ceai. Dacă sunt neîndulcite, acestea nu afectează nivelul zahărului din sânge.