Cercetătorii au reuşit să transforme celule stem în celule sangvine. Descoperirea ar putea fi utilizată pentru producerea de noi tratamente pentru bolile de sânge, inclusiv leucemia.
În cadrul a două experimente, publicate în revista Nature, cercetătorii au demostrat tehnica de transformare a celulelor stem în celule sangvine.
„Acest pas reprezintă o nouă oportunitate pentru pacienţii cu boli genetice ale sângelui, utilizarea modificării genelor pentru corectarea defectelor genetice şi crearea celulelor sangvine funcţionale”, afirmă Ryohichi Sugimura, principalul autor al studiului.
Un alt beneficiu remarcabil al tehnicii ar putea fi reprezentat de crearea unei „rezerve de sânge nelimitate” prin utilizarea celulelor de la orice donator, scrie Descoperă.
Celulele stem embrionare umane au fost izolate prima dată în 1998, informează AFP. Zece ani mai târziu, cercetătorii au reuşit să genereze un alt tip de celule ce puteau fi utilizate în diferite scopuri. Acestea au fost utilizate pentru crearea neuronilor şi a celulelor cardiace.
Sugimura şi colegii săi au patentat un proces în trei paşi pentru a obţine celule sangvine din celule stem.
Primul pas a fost stimularea celulelor stem embrionare să se metamorfozeze în ţesut embrionar. Printr-un proces natural, acestea ar putea duce la creşterea celulelor stem din sânge. Al doilea pas a implicat realizarea experimentelor cu ajutorul a sute de proteine pentru controlarea funcţiei genelor, în mare parte în timpul dezvoltării embrionare.
Experţii au descoperit că cinci proteine au stimulat celulele stem să producă compuşi ai celulelor sangvine. În cele din urmă, aceste celule stem din sânge au fost transplantate în măduva osoasă a şoarecilor vii.