Potrivit cercetătorilor, un nou tratament împotriva îmbătrânirii poate revoluționa omenirea. Transfuziile cu sânge tânăr, căci despre ele vom vorbi azi, au potențial în a prelungi viața, conform acestora.
O echipă de cercetători de la Universitatea Duke din SUA au făcut un experiment pe șoareci și au descoperit că, atunci când amestecă sângele unui șoarece tânăr cu cel al unuia bătrân, se poate întârzia îmbătrânirea la nivel celular și se poate prelungi durata de viață cu până la 10%.
Studiul indică faptul că indivizii mai tineri posedă componente specifice în sânge care contribuie la vitalitate.
Dacă sunt identificați, acești factori ar putea deschide calea pentru tratamente care să accelereze vindecarea, să întinerească organismul şi, potențial, să adauge ani la viața cuiva.
Parabioza heterocronică implică fuzionarea chirurgicală a două animale de vârste diferite pentru a împărți un singur sistem circulator. Prin acest experiment s-a dorit a discerne dacă beneficiile acestui proces sunt doar temporare sau mai durabile.
Experimentul a folosit șoareci tineri de 4 luni și șoareci în vârstă de 2 ani. Șoarecii mai în vârstă au prezentat funcții fiziologice îmbunătățite și au trăit cu 10% mai mult decât omologii lor care nu au fost supuși procedurii de parabioză heterocronică.
Astfel, dacă acest lucru s-ar aplica la măsurarea vârstei umane, expunerea la parabioză ar fi asemănătoare cu schimbul de sânge între o persoană de 18 de ani și una de 50 ani, adăugându-i 8 ani celei din urmă.
Cercetarea noastră indică necesitatea de a explora ce factori din circulația sângelui tânăr provoacă acest fenomen anti-îmbătrânire, notează White.
Potrivit acestuia, studiul demonstrează faptul că aceste transfuzii cu sânge tânăr pot prelungi sănătatea șoarecilor mai în vârstă, iar cu cât expunerea este mai lungă, cu atât schimbările devin ireversibile în timp.
Sunt proteine sau metaboliţi? Sunt celule noi pe care le furnizează şoarecele tânăr sau pur şi simplu şoarecele tânăr întârzie procesele pro-îmbătrânire în sângele bătrân? Este ceea ce sperăm să aflăm în continuare, a conchis White.
Citește și: Transfuziile de sânge cordonal, o speranţă pentru copiii cu paralizie cerebrală şi autism
Surse: Study Finds, The Guardian, NY Times