Transfuziile de sânge cordonal, o speranţă pentru copiii cu paralizie cerebrală şi autism

Plecând de la ideea că sângele ombilical are un potenţial uriaş de utilizare în medicina regenerativă, grupul Cord Blood Center a iniţiat un nou program de studii clinice în acest domeniu.
  • Publicat:
Transfuziile de sânge cordonal, o speranţă pentru copiii cu paralizie cerebrală şi autism

Plecând de la ideea că sângele ombilical are un potenţial uriaş de utilizare în medicina regenerativă, grupul Cord Blood Center a iniţiat un nou program de studii clinice în acest domeniu. 70 de copii care suferă de paralizie cerebrală spastică şi 50 de copii cu autism vor putea beneficia gratuit de transfuzarea sângelui ombilical recoltat la naştere. Medicii implicaţi în acest studio se aşteaptă la o îmbunătăţire a vieţii acestor micuţi pacienţi: progrese cognitive, îmbunătăţirea atenţiei, o mai bună comunicare cu cei din jur.


 În afara Statelor Unite ale Americii , aceste studii sunt destul de rare. Conf. Dr. Anca Coliţă, investigator principal în ambele studii: “Paralizia cerebrală şi autismul sunt condiţii neurologice care deteriorează funcţionalitatea şi calitatea vieţii acestor copii”. Prin urmare, orice îmbunătăţire va avea un impact important asupra copiilor şi vieţii lor. “Siguranţa administrării unităţilor proprii de sânge ombilical a fost confirmată, iar primele date preliminare au evidenţiat progrese cognitive şi îmbunătăţirea atenţiei copiilor “, a declarat Dr. Zohdy Hamid, fondatorul grupului.

În studiul destinat copiilor cu autism vor fi înrolaţi 50 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani. “Participanţii înscrişi vor primi o singură transfuzie cu propriul sânge ombilical, recoltat la naştere şi stocat prin îngheţare în laboratoarele Cord Blood Center. Transfuzia copilului cu propriul sânge ombilical poate oferi neuroprotecţie şi neuroregenerare, precum şi reducerea inflamaţiei asociate acestei tulburări”, a declarat Prof. Dr. Iuliana Dobrescu, coordinator naţional pentru acest studio şi şefa clinicii de psihiatrie a copilului şi adolescentului de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult