Transplantul de fecale, o metodă terapeutică utilizată deja de ceva timp pentru vindecarea infecției cu Clostridium difficile, cu o rată de succes de peste 90%, s-ar putea dovedi un adevărat elixir al tinereții, arată un nou studiu publicat în revista Microbiome.
Potrivit oamenilor de știință, transplantul de fecale la șoarecii de laborator a indicat o încetinire a procesului de îmbătrânire. Mai precis, s-a observat că prin infuzia de microbiotă intestinală de la șoarecii tineri în organismul animalelor bătrâne a scăzut incidența inflamațiilor asupra creierului și nivelul unei proteine care, în exces, afectează vederea.
Descoperirea cercetătorilor deschide astfel drumul către o nouă terapie anti-ageing, în special în ceea ce privește declinul cognitiv și alte afecțiuni specifice bătrâneții.
Acest studiu revoluționar oferă dovezi tentante privind implicarea directă a microbiomului intestinal în procesul de îmbătrânire. Am observat o încetinire a declinului funcțional și o îmbunătățire a vederii în urma acestui tratament, a declarat profesorul Simon Carding, de la Școala de Medicină Norwich din cadrul University of East Anglia.
Deși se află în stadiu incipient, aceste cercetări vor putea oferi, într-un orizont de timp rezonabil, noi informații privind efectele benefice ale transplantului de microbiotă intestinală asupra sănătății creierului și nu numai.
Dezechilibrul la nivel intestinal este asociat cu numeroase probleme de sănătate (boli cardiovasculare, boli autoimune, boli metabolice și neurodegenerative), dar și cu încetinirea metabolismului odată cu înaintarea în vârstă.
Transplantul de fecale este momentan o terapie eficientă în vindecarea infecției cu o bacterie extrem de periculoasă rezistentă la antibiotice (Clostridium difficile) în cazul pacienților care nu răspund la tratamentul convențional.
Studiile clinice indică rezultate bune ale transplantului de fecale și în cazul unor boli cronice precum colita ulcerativă, boala Crohn, sindromul de intestin iritabil, obezitate sau chiar cancer.
Procedura constă în înlocuirea florei bacteriene din intestinul persoanei bolnave cu altă floră bacteriană provenită din materiile fecale ale unei persoane sănătoase, de preferat o rudă de gradul 1.
Donatorului i se face anterior un screening detaliat care cuprinde mai multe analize de sânge, pentru a exclude diverse infecții cu virusuri sau paraziți ori anumite boli cronice.
Materiile fecale sunt transplantate cel mai frecvent și cu rată mare succes prin intermediul colonoscopului, alte metode de infuzie de microbiotă intestinală – mai puțin eficiente și cu risc mai mare de reacții adverse – fiind cele prin clismă, tub nazo-gastric sau gastroscopie.
Sursa: Fecal microbiota transfer between young and aged mice reverses hallmarks of the aging gut, eye, and brain. Microbiome, 2022; 10 (1) DOI: 10.1186/s40168-022-01243-w