Oricât de ciudat ar suna, transplantul de fecale există, la fel şi doctori care îl practică, precum şi pacienţi care îl acceptă, iar rezultatele sunt uimitoare.
Kaitlin Hunter, o femeie în vârstă de 20 de ani din statul american Georgia, a suferit un grav accident rutier în iunie 2011, în urma căruia coloana vertebrală i-a fost fracturată, ficatul şi splina distruse, iar degetele de la picioare, fracturate. Toate acestea au culminat cu apariţia unei infecţii grave la colon generată de bacteria clostridium difficile, din pricina pricina căreia tânăra a pierdut 18 kg.
Aceasta a început să acuze dureri severe de stomac, diaree şi vomă, iar ratamentul antibiotic nu a funcţionat, cu toate că a făcut nu mai puţin de 9 cure. Pentru că slăbise extrem de mult, ajungând la 38 de kg, iar boala nu dădea semne de vindecare, medicul care o ţinea sub observaţie a decis să apeleze la un tratament mai puţin convenţional: transplantul de fecale.
Acesta are ca scop recolonizarea colonului cu bacterii noi, de la un donator sănătos. În cazul lui Kaitlin, mama ei a fost cea care i-a donat „materia primă necesară” pe care specialiştii au diluat-o şi apoi pompat-o în colonul fetei. Pacienta s-a refăcut în scurt timp, iar acest lucru a fost posibil în cele din urmă fără a mai apela la medicamente sau la alte terapii.
Vedeţi în videoul de mai jos cât de mult a ajutat-o transplantul de fecale pe o altă pacientă, Ellen Blackwell, căreia i-a salvat, practic, viaţa: