Traumele din copilărie afectează viaţa sexuală

Un nou studiu arată că traumele copilăriei afectează viaţa sexuală, iar aici nu este vorba doar de abuzurile sexuale.
  • Publicat:
Traumele din copilărie afectează viaţa sexuală
FOTO: 123rf.com / Traumele din copilărie afectează viaţa sexuală

Mişcarea #MeToo a încurajat numeroase persoane să vorbească despre impactul pe care l-au avut abuzurile sexuale din perioada copilăriei în viaţa sexuală de adult. Dar se pare că există şi alte traume din acea perioadă a vieţii care, mai târziu, ne pot afecta viaţa sexuală.

Un nou studiu publicat în Jurnalul de Terapie Sexuală şi Matrimonială, la care au luat parte 410 participanţi şi care au fost întrebaţi despre vieţile lor sexuale, despre copilărie, dar şi despre nivelul suferinţei psihologice, arată că persoanele care au experimentat traume în copilărie tind să fie mai puţin satisfăcute cu viaţa lor sexuală decât cele care au avut o copilărie fericită. Interesant este că studiul defineşte traumele copilăriei nu doar ca abuzuri sexuale, ci şi ca neglijenţa părinţilor, expunerea la un comportament agresiv sau abuzul emoţional dintre părinţi sau chiar bullying-ul.

Această suferinţă psihologică apare atunci când vorbim despre prezenţa momentelor de anxietate, depresie şi nelinişte şi poate încuraja evitarea strategiilor de a scăpa de situaţiile neplăcute, de suferinţă şi care pot reprezenta un semnal de alarmă în viitor, se arată în lucrare. În urma acestor experienţe, chiar şi receptorii şi stimulii sexuali pot duce la percepţia cum că viaţa lor sexuală este rea, neplăcută, negativă, nesatisfăcătoare. Astfel, pacienţii care au suferit traume în copilărie funcţionează după anumite criterii. De exemplu, mulţi cunosc conceptul de ”luptă sau fugi”, dar cel mai comun răspuns al copiilor este acela de a ”îngheţa”. Sunt foarte rare situaţiile în care un copil să confrunte un adult aşadar, tot ce le rămâne de făcut este să aştepte ca momentul să ia sfârşit.

Din păcate, acest aspect ne poate urmări şi în viaţa de adult, iar subconştientul se poate declanşa chiar în momentele în care experimentăm anumite situaţii care se presupun a fi pozitive, cum ar fi sexul. În plus, pentru că are loc în subconştient, multe persoane nu înţeleg de ce se blochează şi pur şi simplu devin frustrate de situaţie, asta şi pentru că uneori suntem prea duri cu noi.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: