Trucul Mihaelei Bilic pentru a mânca ciocolată fără să se îngrașe. Așa reduci la un sfert caloriile!

Mihaela Bilic a dezvăluit un truc simplu prin care poți reduce numărul de calorii din ciocolată. O prepari așa și reduci la un sfert caloriile.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Trucul Mihaelei Bilic pentru a mânca ciocolată fără să se îngrașe. Așa reduci la un sfert caloriile!

Ți-e poftă de ciocolată, dar grija caloriilor îți cam alungă dorința? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit un truc simplu prin care poți reduce numărul de calorii din acest desert. Dacă o prepari așa, reduci la un sfert conținutul de calorii. Care este secretul? Află mai jos!

Nutriționistul Mihaela Bilic ne propune să savurăm un desert de sezon: ciocolata caldă diluată. Pe lângă faptul că are numeroase beneficii, ciocolata preparată astfel are mult mai puține calorii. Deci ne putem bucura de ea fără să ne temem de colăcei!

Dacă tot am reputația de medic nutriționist care nu interzice nimic, profit de acest lucru și vă propun un desert de sezon: ciocolată caldă. De unde ideea de a o topi și a o transforma într-o băutură? Nu e nimic nou în asta, dacă ținem cont că la origini se consuma doar sub formă lichidă.

Inițial era o băutură amară, preparată după un ritual complex care presupunea măcinarea și fierberea boabelor de cacao. Mult mai târziu, după ce a traversat oceanul și a ajuns în Spania, rețeta ciocolatei a fost îmbunătățită prin adaos de zahăr. Meritul transformării ei într-un produs solid – tableta de ciocolată pe care o știm astăzi – este în continuare un motiv de dispută între Franța și Elveția, scrie medicul pe pagina de Facebook.

Ciocolata: calorii, beneficii, porția corectă

Ciocolata este extractul rezultat din miraculosul fruct de cacao, adică un amestec de unt de cacao, masă de cacao și zahăr. Aztecii considerau bobul de cacao hrana zeilor, un tonic cu proprietăți revigorante și energizante.

Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr (care are doar calorii goale), conține o mulțime de nutrienți valoroși: amine care dau stare de bine, alcaloizi cu efect stimulant, antioxidanți, minerale și multe fibre.

„Este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de cea neagră – 100 de grame are 550 de calorii, 35% grăsime (niciun strop de colesterol) și 7,5 grame fibre.

Puterea antioxidantă ieșită din comun se datorează polifenolilor, ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao”, adaugă Mihaela Bilic.

Așadar, este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și are un indice glicemic scăzut(IG=25).

Cât despre calorii, nu merită numărate, atâta vreme cât porția corectă înseamnă 30 de grame (2-3 pătrățele). Țineți cont că are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic), asemănător cu oleaginoasele de tip măsline, migdale, nuci, semințe.

Cum reduci numărul de calorii din ciocolată

Pentru a reduce din densitatea calorică a ciocolatei, Mihaela Bilic oferă un truc genial: să o diluăm cu apă sau lapte.

„Cele câteva bucățele de ciocolată pe care de obicei le înghițim rapid, nemestecate, se pot transforma într-o ceașcă de lichid ce poate fi savurat pe îndelete, timp de câteva minute.

Consumând ciocolată caldă, adică transformată într-un lichid, reduceți la un sfert conținutul de calorii”, spune medicul.

Ca variante de rețete, în loc de apă o puteți dilua cu lapte, care înseamnă 87% apă.

Trucul Mihaelei Bilic pentru a reduce numărul de calorii din ciocolată
Foto: Shutterstock

Plăcere diluată, nevinovată, garantată!

În continuare, medicul ne spune cum se prepară ciocolata caldă și care este cantitatea de lichid în care trebuie să o diluăm pentru a-i reduce din aportul caloric.

Ciocolata neagră se topește fie la microunde, fie în bain-marie. Atenție la cuptorul cu microunde, setați puterea la maxim 500W și amestecați des, din minut în minut. Pentru 25 de grame de ciocolată folosiți 100 de mililitri de lichid.

În funcție de preferințele personale, fiecare este liber să adauge suplimentar ingrediente care să aducă un plus de aromă: vanilie, scorțișoară, rom, coniac, frișcă, caramel, orice combinație vă face plăcere, totul e permis!

Nu mai spun că puteți înmuia în ciocolata caldă bucățele de fructe sau biscuiți, bezea, turtă dulce sau cozonac

S-a deschis sezonul sărbătorilor de iarnă, răsfățați-vă cu o ceașcă de ciocolată fierbinte și parfumată. Plăcere diluată, nevinovată și garantată!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult