Tu ce știi despre dermatita atopică?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tu ce știi despre dermatita atopică?
Sursa foto: Shutterstock

Statisticile arată că între 15 și 30% dintre copii şi între 2 şi 10% dintre adulţi se confruntă cu dermatita atopică (eczema atopică), o boală inflamatorie cronică ce se manifestă initial prin mâncărimi care ulterior supurează şi mai apoi se formează băşici.

Trecerea de la temperaturile crescute de vară la cele extrem de scăzute de toamnă şi iarnă reprezintă un moment sensibil pentru pielea noastră delicată. Multe femei, dar şi copiii se confruntă în această perioadă cu pielea uscată, însoţită de roşeaţă, mâncărime, senzaţie de înţepătură şi arsură.

Copiii cu dermatită atopică provin de cele mai multe ori din familii de atopici, părinţii lor sau alte rude apropiate fiind diagnosticate  cu diverse boli alergice. Deşi primele semne pot apărea chiar şi la câteva săptămâni de la naştere, boala se manifestă începând cu a treia lună de viaţă a micuţilor.

Fără o cauză aparentă, pe suprafaţa pielii lor apar zone uscate. Ca răspuns, micuţii vor începe să se scarpine, se vor freca de scutece sau de lucrurile din jur şi vor dezvolta rapid o erupţie roşiatică, umedă, la nivelul obrajilor, pe gât, trunchi, dar  mai ales pe zonele rotunjite ale mânuţelor şi picioruşelor, în zona coatelor şi genunchilor, spune medicul alergolog Adriana Nicolae.

În majoritatea cazurilor de dermatită atopică, cauza este una de natură genetică, însă există şi situaţii când persoana afectată are un sistem imunitar deficitar, drept urmare pielea suferă de uscăciune severă.

Alţi factori de risc ce pot duce la apariţia dermatitei atopice sunt poluarea, fumul de ţigară, praful, părul animalelor şi folosirea unor produse cosmetice nepotrivite tipului de piele.

Sursa foto: Shutterstock

Jumătate din pacienții cu dermatită atopică au fost diagnosticați dificil

De Ziua Internațională a Dermatitei Atopice, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) aduce în atenția societății problemele cu care se confruntă acești pacienți: tratamentul nepotrivit sau lipsa tratamentului și drumul pe care îl parcurg până la diagnosticare, uneori lung și anevoios.

  • 50% dintre pacienții cu dermatită atopică spun că au fost diagnosticați dificil și foarte dificil
  • 59,7% și-au plătit analizele din buzunar, pentru 29% dintre ei au fost decontate
  • 49,2% dintre pacienți se confruntă cu lipsa somnului
  • 27,9% cu alegerea dificilă a hainelor
  • 14,8% cu rușinea de a ieși în lume

Este foarte important ca pacienții să fie diagnosticați la timp și să primească tratament. În prezent, avem în sfârșit un tratament eficient pentru pacienții cu dermatită atopică în formă severă, a precizat dr. Carmen Curea, medic primar dermatologie la Spitalul Clinic Colentina.

„Deși dermatita atopică este o afecțiune destul de întâlnită atât la copii, cât și la adulți, totuși am constatat că se știe puțin despre ea. De aceea, am demarat această campanie, Tu ce știi despre dermatita atopică? Ne dorim să facem publice cât mai multe informații utile atât pentru pacienți, cât și pentru publicul larg, dar și să aducem în atenție problemele cu care se confruntă acești pacienți, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

  • 28,8% dintre pacienți spun că a durat între 6 luni și 2 ani până au ajuns la medicul dermatolog (16,7% între 6 luni și un an și 12,1% între un an și 2 ani)
  • 50% au declarat că au ajuns la medicul dermatolog între o lună și 3 luni și 9,1% peste 2 ani
  • 42,4% spun că după diagnosticare s-au confruntat cu accese frecvente de prurit
  • 33,9% cu tratament nepotrivit și 16,9% cu lipsa tratamentului
  • 43,8% consideră că tratamentul pe care îl urmează este nepotrivit (creme, tratament oral sau biologic), 56,2% potrivit
  • 58,7% dintre pacienți au aflat despre terapiile inovatoare de pe Internet
  • 30,2% de la medicul dermatolog

La cercetarea online inițiată de COPAC în luna septembrie au răspuns 120 de pacienți, dintre aceștia 72,3% din mediul urban și 27,7% din mediul rural. 50% au vârste de peste 50 de ani, 27,3% au fost diagnosticați la vârsta de sub 20 de ani, 10,6% între 20 și 30 de ani, 7,6% între 30 și 40 de ani, 27,3% între 40 și 50 de ani, 27,3% peste 50 de ani.

COPAC va derula pe durata unei luni o campanie online de informare pentru pacienții cu dermatită atopică „Tu ce știi despre dermatita atopică?”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Adriana Nicolae - Medic Alergologie și Imunologie
Dr. Nicolae Adriana este Medic Alergologie și Imunologie în cadrul Clinicii Medicum din București. Experiență profesională 2015 – prezent Medicum București – medic primar alergologie și imunologie clinică Septembrie 2015 – prezent Medicover 2010 – 2015 Clinică Polisano ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic Alergologie și Imunologie