Tu ce știi despre scleroza multiplă? Alege să te informezi despre cele mai frecvente boli cronice

Informează-te cu încredere de pe platforma EuVreauSaStiu.Ro
  • Publicat:
Tu ce știi despre scleroza multiplă? Alege să te informezi despre cele mai frecvente boli cronice
Foto: euvreausastiu.ro

Scleroza multiplă (SM), sau scleroza în plăci, este o boală autoimună, progresivă, ce afectează sistemul nervos central (SNC). Deși nu este o regulă, boala se dezvoltă în principal la tineri, cu preponderență la femei (70%), în jurul vârstei de 33-35 de ani. În această afecțiune, sistemul imunitar ajunge să distrugă mielina, parte componentă a SNC, producând leziuni demielinizante la nivelul creierului sau măduvei spinării, care sunt caracteristice pentru această afecțiune. Deocamdată, boala nu are tratament de vindecare, iar cauzele bolii nu sunt cunoscute cu exactitate. Există însă tratamente specifice care, adresate corespunzător, pot ține boala sub control.

Până în urmă cu 30 de ani, doctorii puteau doar să observe evoluția bolii și singurul tratament disponibil pentru SM nu era altceva decât gestionarea simptomelor. Anul 1993 aduce un important salt inainte, odată cu aprobarea primei terapii ce putea influența evoluția bolii. In ceea ce priveste diagnosticarea, testarea prin puncție lombară a fost succedată de tomografia computerizată (CT) ce putea genera imagini in timp real. Plecând de la scanarea CT, în anii 1970 este introdusă imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), având capacitatea de a produce imagini detaliate din interiorul corpului, inclusiv a creierului.

Astăzi, la nivel mondial, peste 2,8 milioane de oameni suferă de scleroză multiplă, iar în Europa trăiesc aproape 1,2 milioane de oameni cu această afecțiune (la nivelul a 35 de țări), conform unui barometru din 2020. În România, se estimează că 9 000 de oameni suferă de SM, majoritatea dintre aceștia locuind în mediul rural, unde accesul la asistență medicală specializată este foarte dificil, dacă nu inexistent.

În asemenea condiții, în care cauzele bolii sunt necunoscute, devine esențială cunoașterea simptomelor bolii. Documentarea cu privire la managementul bolii, prin surse online specializate, de încredere, ce conțin referințe științifice devine, astfel, necesară. O asemenea sursă cu informații valoroase este platforma euvreausastiu.ro ce cuprinde, în mod structurat, informații medicale pentru mai multe arii terapeutice, cum ar fi oncologia, neurologia și dermatologia.

Ne alăturăm unui club select de companii farmaceutice locale care lansează un portal de informaţii medicale destinate pacienţilor. Un pacient informat corect este un partener de decizie pentru medicul său curant şi un vector de educaţie medicală în societate. Mulțumesc colegilor mei care au creat conţinut medical de calitate, a declarat Dr. Alexandru Dinita, Director Medical al Novartis România.

Platforma EuVreauSăȘtiu.Ro, avizată de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), oferă principalele răspunsuri de care ai nevoie în momente de deznădejde, prin rubricile dedicate înțelegerii afecțiunii, și gestionarii acesteia, dar și lucruri ce țin de partea practică, precum colaborarea cu echipa medicală.

Mai multe informații despre prevenția și diagnosticarea sclerozei multiple și a altor afecțiuni grave precum cancerul de sân, melanomul sau psoriazisul pot fi consultate pe platforma EuVreauSăȘtiu.ro, lansată de Novartis România, în parteneriat cu asociațiile pacienților cu boli autoimune, afecțiuni oncologice și neurologice.

Material susținut de Novartis România.

Urmărește CSID.ro pe Google News