Fie că este felii, triunghiuri, la sul sau cuburi, brânza topită este des întâlnită în alimentația consumatorilor. Dar te-ai uitat, de curiozitate, pe eticheta unui astfel de produs? Cam câte calorii crezi că are brânza topită? Și, mai ales, ce aditivi conține?
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe etichetele produselor tip brânză topită existente pe piața românească.
În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 28 de produse tip brânză topită, achiziționate în mod aleatoriu și anonim de către reprezentații InfoCons din supermarketurile de pe teritoriul țării.
Rezultatele au dovedit că nu există niciun sortiment de brânză topită care să nu conțină E-uri.
Numărul de E-uri conținute în produsele ce au făcut obiectul studiului variază între 1 și 11, astfel:
https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/alergiile-pot-aparea-pe-fondul-consumului-de-alimente-procesate-pline-de-aditivi-si-hormoni-2-19784066/
În cadrul aceluiași studiu, 89,29% dintre produsele analizate au valoare energetică cuprinsă între 205 și 283 de kilocalorii la suta de grame.
Carbohidrați conțin 57,14% din produsele analizate și au valoarea cuprinsă între 4 și 12 grame la suta de grame.
50% dintre produsele analizate conțin sare cu valori cuprinse între 1,7 și 3,5 grame la suta de grame.
Produsele analizate conțin grăsimi și proteine astfel: grăsimi conțin 85,71% cu valori cuprinse între 13 și 23 de grame la 100 grame și proteine conțin 89,29% cu valori cuprinse între 7 și 16 grame la 100 de grame.
25% au inscripționate pe ambalaj informații referitoare la alergeni (lapte, ou sau brânză).
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piață românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului ICRT (Internațional Consumer Research & Testing) pentru produse și servicii la standarde europene, pentru că alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunoștință de cauză. Pentru a vizualiza rezultatele complete ale studiului, accesați tabelul aici.