Momentele din timpul unui cutremur pot aduce panică şi reacţii nesăbuite, care pot costa scump. Iată mai jos câteva sfaturi de urmat în caz de cutremur care v-ar putea ajuta să preveniţi eventualele daune. România este o țară cu multe cutremure din cauza zonei seismice din Vrancea.
Printre cele mai importante sfaturi oferite de specialişti, în afara menţinerii calmului, se numără următoarele:
► Preveniţi tendinţele de a părăsi locuinţa deoarece durata redusă a fazei seismice iniţiale va face ca faza puternică a mişcării să vă surprindă pe scări, accidentându-vă
► Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri – rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă.
► Dacă vă aflaţi înăuntru – rămâneţi acolo, departe de ferestre care se pot sparge, staţi înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.
► Protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă sau banca din clasă suficient de rezistentă spre a vă feri de căderea unor lămpi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale. Sprijiniţi-vă cu palmele de podea sau ţineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii spre a vă asigura stabilitatea. În lipsa unei astfel de posibilităţi de a vă menţine sub şoc stabilitatea, vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos: cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, iar cu antebraţele pe lateral, faţa.
► Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, dar dacă puteţi deschideţi ușa spre a preveni blocarea acesteia, în vederea unei eventuale evacuări după teminarea mişcării seismice şi verificarea stării scărilor şi a zonei de la ieşire. Evitaţi aglomeraţia.
► Nu alergaţi în stradă sau pe stradă, deplasaţi-vă calm spre un loc deschis şi sigur, feriţi-vă de versanţi de unde pot cădea roci sau unde pot avea loc alunecări de teren.
► Dacă seismul vă surprinde în autoturism, opriţi-vă cât puteţi de repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene şi staţi înăuntru. Feriţi-vă de firele de curent electric căzute.
► Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termina mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără a părăsi vagoanele.
► Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinţe) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii.
Cutremurele sunt un fenomen natural des întâlnit în România. Marea majoritate au loc în zona seismică Vrancea. Deși, cel mai des, seismele nu sunt resimtițe în toată țara, în cazul celor cu o magnitudine mai mare, zguduitura se va simți până în marile orașe ale țării, inclusiv București. Este considerat un cutremur puternic atunci când depășește magnitudinea de 6,5 grade.