Cum sună tusea măgărească la copii. Demonstrație video Dr. Mihai Craiu

Singura tuse la copii care ar trebui să sperie părinții. Dr. Mihai Craiu: Poate duce la decesul copiilor cu vârstă sub 1 an.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum sună tusea măgărească la copii. Demonstrație video Dr. Mihai Craiu
Singura tuse la copii care ar trebui să sperie părinții. Foto: Facebook @Spitalul Virtual pentru Copii, Dr. Mihai Craiu

Potrivit medicului pediatru Mihai Craiu, singura tuse care ar trebui să alarmeze părinții este cea convulsivă, numită și „tuse măgărească”. Acesta este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis și este frecvent întâlnită în copilărie. La vârste mici, tusea convulsivă crește riscul de pneumonie și alte complicații severe. Sugarii și copiii mici nevaccinați sunt categoriile cele mai expuse și susceptibile la boală.

Tusea e normală dacă durează mai puțin de o lună

Tusea la copil este un mecanism reflex. Adică este un act care ne apără căile aeriene. În căile aeriene ar trebui să fie doar aer, nu puroi, secreții, lapte, mâncare sau alți corpi străini. Când, totuși, ceva trece de corzile vocale, coborând către plămâni, receptorii de tuse din mucoasa respiratorie (un fel de senzori de mișcare) declanșează actul reflex.

Se întâmplă la fel ca în alte părți ale corpului. Când ne intră ceva în ochi, începem să clipim și producem lacrimi. Când intră în nas, începem să strănutăm și producem puțin fluid nazal.

Orice altceva decât aerul curat ar putea irita mucoasa respiratorie și ar putea declanșa un reflex de tuse la copil, mai ales la cei foarte mici, care nu știu să expectoreze sau să sufle bine nasul. Acesta este un reflex normal și poate dura câteva săptămâni după o răceală banală. Mai precis până la 4 săptămâni”, spune doctorul Craiu într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pe de altă parte, tusea cronică, produsă de boli importante, durează mai mult de 4 săptămâni, zilnic, la copii.

„Dacă un copil nu are febră mare, nu are dureri intense, nu respiră greu și nu are cianoză (nu este vânăt la limbă, buze sau unghii), ar trebui să avem puțină răbdare… La un copil anterior sănătos și vaccinat cu vaccinurile din schema națională este extrem de improbabil ca tusea să pună viața în pericol. Cu o excepție, tusea convulsivă, numită popular tuse măgărească”, adaugă dr. Craiu, care într-un video demonstrează cum sună acest tip de tuse la copii.

În România, din păcate, din ce în ce mai puțini copii primesc vaccinurile recomandate, arată datele UNICEF.

„Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”, declară Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF.

Trebuie să știm să recunoaștem tusea convulsivă sau „măgărească” deoarece ea poate duce la decesul copiilor cu vârstă sub 1 an!

Tuse convulsivă, tuse măgărească: simptome

Simptomele de debut sunt nespecifice, cu rinoree, congestie nazală, strănut, ochi roșii și lăcrimoși, febră ușoară, stare letargică și tuse uscată, care corespund primei etape a bolii (catarală).

Apoi tusea devine severă, simptomele se agravează, mucusul se acumulează în interiorul căilor respiratorii și determină episoade de tuse chinuitoare, incontrolabilă.

Apar accese numeroase și rapide de tuse paroxistică și finalul accesului de tuse este urmat de efort inspirator și zgomot șuierător, ascuțit. Aceasta este a doua etapă a bolii (paroxistică). Se poate însoți de cianoză și vomă.

Sugarii și copiii mici au stare generală intens influențată, cu accese de tuse însoțită de criză de apnee și cianoză, chiar și convulsii. Între atacuri starea generală e bună, fără semne de boală. Paroxismele apar mai frecvent noaptea și pot ajunge până la 20-40 de atacuri în 24 ore. În această etapă, accesele de tuse cresc ca frecvență în primele 2 săptămâni, stagnează pentru 2-3 săptămâni și apoi se răresc treptat.

Etapa paroxistică poate dura 1-6 săptămâni și poate persista până la 10 săptămâni. Sugarii sub 6 luni sunt mai predispuși la complicații deoarece nu pot susține efortul de tuse.

În cea de-a treia etapă (convalescență), recuperarea este treptată, tusea se diminuează și dispare în 2-3 săptămâni. Paroxismele pot să reapară la mai multe luni de la debutul bolii în cazul infecțiilor respiratorii ulterioare.

Adolescenții, adulții și copiii parțial protejați prin vaccinare se pot infecta cu Bordetella pertussis, dar boala este mai ușoară decât la sugarii și copiii mici. La aceste persoane episoadele de boală pot fi asimptomatice sau sub formă de tuse ușoară nespecifică ce nu durează mai mult de 7 zile. Persoanele în vârstă, chiar dacă nu dezvoltă forme ușoare, pot transmite agentul patogen persoanelor receptive neimunizate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. dr. Mihai Craiu - Medic primar pediatrie
Conf. Dr. Craiu Mihai este Medic Primar Pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și fondatorul platformei „Spitalul Virtual pentru Copii”. Câștigător al categoriei Medicul Anului – Romanian Healthcare Awards 2020. Absolvent ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar pediatrie