Tutunul, soluţia împotriva virusului Ebola?

Oamenii de ştiinţă caută de ceva timp modalităţi prin care să transforme tutunul într-o modalitate ieftină şi rapidă de a produce tratamente biotehnologice eficiente, concentrându-şi mai nou atenţia pe crearea unui medicament care să vindece virusul Ebola.
  • Publicat:
Tutunul, soluţia împotriva virusului Ebola?

Oamenii de ştiinţă caută de ceva timp modalităţi prin care să transforme tutunul într-o modalitate ieftină şi rapidă de a produce tratamente biotehnologice eficiente, concentrându-şi mai nou atenţia pe crearea unui medicament care să vindece virusul Ebola.

Tratamentul este format din proteine numite „anticorpi monoclonali” care ar putea să inactiveze şi să trateze virusul Ebola şi a fost produs din plantele de tutun a companiei de tabac Reynolds American.

„Tutunul ar putea fi soluţia, deoarece este ieftin şi permite producerea în masă a acestui medicament”, declară Erica Ollmann Saphire, profesor şi cercetător în domeniul bolilor virale la Institutul de Cercetare Scripps.

Metoda standard de inginerie genetică şi producţie de medicamente, se face prin„strecurarea” de ADN în bacterii, producând o proteină care poate fi folosită pentru a combate o anumită boală.

Noua abordare a tratamentelor se numeşte „pharming” şi presupune utilizarea unei plante în locul unei bacterii, în cazul tratamentului pentru Ebola fiind folosită planta de tutun, Nicotiana benthanmianas.

Procesul de producere este similar cu a celorlalte medicamente. O genă este introdusă în virus, care este apoi utilizat pentru a infecta planta de tutun. Virusul acţionează imediat, transferând ADN-ul creat, în plantă.

Celulele infectate şi gena pe care o transportă produc proteina care stopează virusul. Frunzele de tutun sunt apoi recoltate şi prelucrate pentru a extrage proteina respectivă, care este apoi purificată şi transformată în medicament.

Tratamentul a fost produs doar în cantităţi mici până acum, dar interesul pentru el este extrem de mare. În prezent, se dezbate intens subiectul propunerii sale pe piaţa de medicamente, pentru a-l face accesibil mai ales în Africa, unde sute de oameni au fost afectaţi deja de Ebola.

Cu toate că medicamentul nu a fost încă aprobat de FDA, producătorii au speranţe mari. „Vrem să avem un impact mare asupra vindecării Ebola, iar asta ar putea să fie soluţia.Planta de tutun creşte repede, proteina „vindecătoare” putând să fie extrasă în maxim o săptămână”, declară David Howard, purtătorul de cuvând al companiei Reynolds.

Autorităţile sanitare americane au ridicat, miercuri, alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei de Ebola, a declarat un purtător de cuvânt. „Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată”.

În plus, misionara americană Nancy Writebol, infectată cu virusul în Africa şi ajunsă marţi la Atlanta pentru a primi îngrijiri medicale în carantină într-un spital echipat special, a primit a treia doză dintr-un tratament experimental, a anunţat postul de televiziune CNN.

Acest tratament ar explica ameliorarea stării lor de sănătate, considerată încă gravă la sfârşitul săptămânii trecute. Un medic care i-a administrat prima doză în Africa doctorului Brantly a vorbit despre tratamentul „miraculos” care a atenuat simptomele într-o oră, a anunţat presa americană.

Citeşte mai multe despre această alertă şi despre posibilul tratament în Mediafax!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult