Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 grame de sare pe zi, adică o linguriță, pentru a reduce riscul bolilor de inimă. Din păcate, alimentele ultraprocesate pe care avem obiceiul să le consumăm zilnic sunt pline de sare. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care românii, dar nu numai, sunt campioni la capitolul boli cardiovasculare.
Chiar dacă sarea este importantă pentru sănătatea tiroidei, și ne referim aici în special la sarea iodată, excesele duc la probleme grave de sănătate.
Cele mai mari cantități de sare se găsesc în murături, sosuri, ronțăieli și mâncarea semipreparată, dar și în pâine, biscuiți sau măsline.
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, 1 gram de sare înseamnă:
Cele 5 grame de sare permise zilnic devin, astfel, o misiune imposibilă, dacă ne gândim că astfel de alimente menționate mai sus sunt frecvent combinate și consumate în cantități mai mari.
În concluzie, nu renunțați la sarea iodată din solniță, ci mai degrabă la alimentele ultraprocesate care conțin multă sare, dar și grăsimi sau alte ingrediente deloc benefice pentru sănătate în cantitate mare, cum ar fi nitriții.