Un adolescent a orbit după ce a mâncat cartofi prăjiţi în fiecare zi

Un adolescent şi-a pierdut vederea din cauza stilului său alimentar, având deficit de vitamine ca B12, BB2, B3, B6, B9 şi cupru.
  • Publicat:
Un adolescent a orbit după ce a mâncat cartofi prăjiţi în fiecare zi
FOTO: profimediaimages.ro / Un adolescent a orbit după ce a mâncat cartofi prăjiţi în fiecare zi

Un adolescent a orbit din cauza stilului alimentar pe care îl urma, iar povestea lui a scos la lumină o potenţială şi ieşită din comun tulburare alimentară. Potrivit unui caz studiat în Jurnalul Annals of Internal Medicine, băiatul a mers la doctor pentru că se confrunta cu probleme de văz şi auz. Medicii au descoperit că adolescentul avea deficit de vitamina B12, iar astfel au cerut mai multe teste şi investigaţii, în urma cărora a fost diagnosticat cu o tulburare alimentară numită tulburare alimentară cu aport restrictiv/evitant.

Cercetătorii susţin că este un tip de tulburare descoperit recent, care mai poartă numele de tulburare alimentară selectivă. Pacientul a fost diagnosticat cu această tulburare după ce ani de zile a consumat doar alimente nesănătoase precum cartofi prăjiţi şi chips-uri de cartofi.

Spre deosebire de alte tulburări alimentare, tulburarea alimentată cu aport restrictiv/evitant nu este indusă din cauza greutăţii sau a formei corpului, ba chiar tinde să apară în cazul peroanelor cu un indice de masă corporală (IMC) normal, cum a fost şi cazul pacientului care şi-a pierdut vederea din cauza dietei sale.

”Înălţimea şi greutatea erau medii, iar indicele de masă corporală era normal. Cu toate astea, pacientul ne-a mărturisit că încă din şcoala elementară nu putea consuma anumite texturi ale alimentelor. Mânca zilnic o porţie de cartofi prăjiţi, pâine albă, felii procesate de şuncă şi crendvurşti, iar ca gustare chips-uri”, se arată în raport.

Potrivit specialiştilor, persoanele care se confruntă cu tulburări alimentare cu aport restrictiv/evitant sunt mai puţin interesaţi de mâncare, iar texturile anumitor alimente sunt cele la care au o sensibilitate, fiindu-le teamă de ceea ce li se poate întâmpla dacă mănâncă anumite produse. Potrivit Asociaţiei Naţionale de Tulburări Alimentare, boala poate duce la pierderea în greutate, lipsa apetitului şi probleme gastrointestinale pe lângă alte afecţiuni. De asemenea, specialiştii menţionează că pacienţii care suferă de această tulburare alimentară se tem să vomite sau să se înece.

Pe lângă deficitul de vitamina B12, pacientul a suferit şi deficit de vitaminele B1, B2, B3, B6, B9 şi cupru.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: