Un bărbat din București va primi o pensie majorată cu 2.000 de lei, după marea recalculare

Un bărbat din București, care locuiește în Sectorul 5, va primi o pensie majorată cu 2.000 de lei, după marea recalculare aflată în plin proces la Casa de Pensii.
  • Publicat:
Un bărbat din București va primi o pensie majorată cu 2.000 de lei, după marea recalculare

Peste trei milioane de români așteaptă cu nerăbdare mare recalculare de pensii pregătită de Casa Națională de Pensii și Ministerul Muncii.

Noua lege de recalculare intră în vigoare la 1 septembrie 2024, astfel că până la această dată, pensionarii români trebuie să primească noile decizii prin poștă.

Astfel, fiecare pensionar va ști ce bani va primi în fiecare lună la pensie, după recalculare. Ca și principiu, legea prevede doar creșteri, astfel că niciun pensionar român nu va primi mai puțini bani decât primește în prezent.

În acest an, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8% și a ajuns de la 1.785 de lei la 2.032 de lei. Raport la valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referință (VPR) la 1 septembrie 2024 va fi de 81 de lei. VPR se calculează împărțind valoarea punctului de pensie la 25, unde 25 reprezintă numărul minim de ani pentru pensionare.

Formula de recalculare pentru pensii la 1 septembrie 2024

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este: VPR x Număr total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Punctele de contributivitate reprezintă anii în care un român a contribuit efectiv la sistemul de pensii.

Ce sunt punctele de stabilitate în formula de recalculare pentru pensii

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani):

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Ce înseamnă puncte asimilate/necontributive

  • Se acordă pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș;
  • Se acordă dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor, cu condiția absolvirii acestora;
  • Se acordă dacă persoana a realizat stagiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • Se acordă pentru perioada concediului de creștere copil.

Majorare de 2.000 de lei la pensie pentru un bărbat din București

Primele decizii de recalculare pentru pensii au fost deja trimise către unii dintre pensionari. Este și cazul unui bărbat din București, care are un stagiu de cotizare de 47 de ani.

În prezent, acesta încasează o pensie de 3.637 de lei, însă din septembrie va primi o majorare semnificativă.

„Un pensionar din Sectorul 5, vorbim despre o pensie în plată de 3.637 de lei care corespunde unui stagiu de cotizare de 47 ani. Respectiva persoană primeşte puncte de stabilitate. De la 3.637 ajungem la 5.605 lei, rezultând o creştere de aproape 2.000 de lei”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, pentru Observator.

Urmărește CSID.ro pe Google News