Un bărbat paralizat de la brâu în jos poate merge din nou cu ajutorul unor implanturi în creier și măduva spinării

  • Publicat:
Un bărbat paralizat de la brâu în jos poate merge din nou cu ajutorul unor implanturi în creier și măduva spinării
Foto: profimediaimages.ro

Gert-Jan Oskam (40 de ani) a fost implicat într-un grav accident de motocicletă în anul 2011, care l-a lăsat paralizat de la brâu în jos. Cu ajutorul unor implanturi revoluționare inserate în creier și în măduva spinării, bărbatul poate acum să meargă din nou, scrie New York Times.

Cercetătorii de la Universitatea din Lausanne (Elveția), care au inserat implanturile, spun că acestea sunt un fel de „punte digitală între creier și măduva spinării”. Altfel spus, dispozitivul conectează intențiile sau gândurile pacientului paralizat la contracțiile musculare voluntare.

Echipa de savanți a folosit un program special pe computer pentru a observa care părți ale creierului reacționează în momentul în care pacientul încearcă să își miște anumite zone ale corpului. Acest „decodor de gânduri”, cum l-au numit experții, a fost cel care a contribuit enorm la evoluția pacientului și, în final, la recăpătarea mobilității acestuia.

Bărbatul are implanturile inserate de mai bine de un an, timp în care s-au observat progrese semnificative privind recuperarea sa neurologică. Încă de la prima ședință de tratament, bărbatul a reușit să-și miște musculatura din zona șoldurilor.

Mai mult, acesta se poate deplasa cu cârje sau cu un cadru chiar și atunci când implantul este dezactivat. „Înainte eu eram cel controlat, acum eu sunt cel care controlează procesul de stimulare”, a declarat Gert-Jan Oskam.

„La început părea science-fiction, dar iată că astăzi s-a transformat în realitate. Implantul din creier detectează activitatea neuronală atunci când pacientul încearcă să-și miște picioarele. Apoi, informațiile sunt procesate de un algoritm care le transformă în impulsuri, ce sunt trimise la implantul din măduva spinării. Astfel, aceste impulsuri activează mușchii pentru a produce mișcarea dorită”, a declarat Jocelyne Bloch, cercetătoare în neuroștiințe la Universitatea din Laussane.

Gert-Jan Oskam poate acum să meargă, ajutat de un cadru, pe distanțe scurte în jurul casei, să intre și să iasă din mașină. Pentru prima dată după mulți ani, el simte că deține din nou controlul asupra corpului său.

Cu toate acestea, savanții spun că există și limitări în ceea ce privește capacitatea implanturilor inserate. Spre exemplu, intențiile subtile pot fi mai greu de descifrat și de transmis către măduva spinării, iar abilitatea de a pune în mișcare și partea superioară a corpului nu este posibilă momentan.

Totodată, cercetătorii spun că sunt necesare multiple intervenții chirurgicale invazive și sute de ore de recuperare fizică, implanturile actuale nereușind, momentan, să rezolve toate tipurile de paralizii.

Echipa de savanți este însă optimistă și încrezătoare că noile tehnologii și avansul programelor de inteligență artificială din următorii ani vor face posibilă și accesibilă vindecarea cât mai multor pacienți.

Detalii privind tratamentul și rezultatele sunt publicate într-un studiu din revista Nature.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: