Un medicament experimental previne acumularea excesivă de colesterol în creier și oferă protecție împotriva demenței

  • Publicat:
  • Actualizat:
Un medicament experimental previne acumularea excesivă de colesterol în creier și oferă protecție împotriva demenței
Foto: profimediaimages.ro

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature, un medicament care previne acumularea în exces a colesterolului la nivelul creierului ar putea avea efect protector în ceea ce privește dezvoltarea demenței.

Ciclodextrina, medicația care oferă protecție împotriva demenței

Cercetătorii au descoperit că gena APoE4 asociată bolii Alzheimer slăbește „izolația” din jurul fibrelor nervoase și permite astfel acumularea de colesterol la nivelul creierului. Un medicament numit ciclodextrină poate îmbunătăți memoria șoarecilor care prezintă această genă, arată studiile.

Alipoproteina E (ApoE) are un rol major în organism, respectiv ajută la transportul colesterolului. Cea mai comună genă care produce alipoproteina E este APoE3, însă APoE4 este cea care a atras atenția comunității științifice, deoarece s-a descoperit că este asociată cu un risc crescut de demență.

Potrivit cercetătorilor, persoanele care moștenesc o copie a genei APoE4 au un risc de până la 4 ori mai mare de a dezvolta demență. Moștenirea a două copii ale genei APoE4 crește riscul de până la 12 ori.

Totuși, oamenii de știință nu înțeleg pe deplin modul în care APoE4 afectează creierul uman și crește riscul de demență.

Cercetări anterioare efectuate de Dr. Li-Huei Tsai de la Massachusetts Institute of Technology au relevat că APoE4 ar putea crește riscul de Alzheimer prin modificarea metabolismului lipidic în anumite celule cerebrale. Dar detaliile care stau la baza procesului au rămas neclare.

Pentru a aprofunda pe aceste descoperiri, echipa care a efectuat studiul recent a evaluat activitatea genetică a tuturor tipurilor majore de celule din țesutul cerebral uman post-mortem de la 32 de bărbați și femei care aveau una, două sau nicio copie a genei APoE4.

Performanțe mai bune la sarcinile de învățare și memorie după administrarea de Ciclodextrină

Astfel, cercetătorii au constatat că APoE4 a afectat expresia genelor în toate tipurile de celule măsurate. Echipa a analizat apoi mai atent genele legate de colesterol și alte lipide. Genele de producere a colesterolului au fost exprimate în exces, iar genele de transport al colesterolului au fost dereglate în celulele cerebrale numite oligodendrocite.

Oligodendrocitele se găsesc în creier și în măduva spinării. Acestea produc și mențin o substanță grasă numită mielină care înconjoară și izolează fibrele nervoase lungi. Anomaliile au fost mai pronunțate la oligodendrocitele cu două copii ale genei APoE4 decât la cele cu o singură copie.

Pentru a înțelege mai bine modul în care APoE4 afectează oligodendrocitele, oamenii de știință au creat analizat culturi celulare cu și fără gena APoE4. Oligodendrocitele cu APpE4 au avut tendința de a acumula cantități anormale de colesterol în celulele lor, în loc să îl folosească pentru a produce învelișuri sănătoase de mielină în jurul fibrelor nervoase.

Când oamenii de știință au examinat creierele umane post-mortem, au observat că tecile de mielină aveau tendința de a fi mai subțiri în cazul celor care erau purtători ai genei APoE4.

Apoi, savanții au testat dacă anomaliile legate de APoE4 ar putea fi inversate prin intermediul unor medicamente care afectează procesarea colesterolului.

Ei au descoperit că un medicament numit ciclodextrină, care promovează transportul colesterolului, a redus acumularea de colesterol în creier și a îmbunătățit formarea tecii de mielină în oligodendrocite cultivate. Acesta a făcut același lucru la șoarecii cu două copii ale APoE4. Șoarecii au avut, de asemenea, performanțe mai bune la sarcinile de învățare și memorie după administrarea medicamentului respectiv.

Aceste descoperiri deschid noi căi pentru explorarea mecanismelor care stau la baza demenței și pentru conceperea unor potențiale terapii.

Sursa: https://www.nature.com/articles/s41586-022-05439-w

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: