Un milion de cazuri de cancer la nivel european, nediagnosticate din cauza COVID-19

Aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Publicat:
Un milion de cazuri de cancer la nivel european, nediagnosticate din cauza COVID-19
Foto: shutterstock

Aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise a fi diagnosticate, în prezent, în Europa, din cauza pandemiei de coronavirus și a contextului sanitar generat de Covid-19, arată datele publicate, la nivel european, în aceste zile, de către Organizația Europeană de Combatere a Cancerului (European Cancer Organisation).

Cifrele Organizației Europene de Combatere a Cancerului (OCE) sunt constatări dure privind provocările întâmpinate de serviciile și unitățile medicale de tratare a cancerului în Europa, pe durata pandemiei de coronavirus.

Numărul de cazuri de cancer nediagnosticate, în creștere

Datele European Cancer Organisation (OCE) scot în evidență amploarea crizei privind lupta împotriva cancerului, astfel:

  • 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să fie nediagnosticate la timp, în țările din Europa;
  • 100 de milioane de teste de screening, în vederea depistării cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei, lucru care duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea, per total, a ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi;
  • 1 din 2 persoane, care prezintă simptome de cancer, nu au primit trimitere de urgență pentru diagnosticare;
  • La ora actuală, 1 din 5 pacienți diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie.

Aceste constatări scot în evidență impactul pe care Covid-19 îl are asupra luptei împotriva cancerului. Avem nevoie urgentă de măsuri, luate la cel mai înalt nivel politic european, pentru a rezolva problemele din domeniul cancerului, precum și pentru a restabili încrederea în serviciile medicale privind tratarea cancerului și a combate, totodată, deficitul de forță de muncă și de aprovizionare din sectorul medical”, punctează Dr. Matti Aapro, Președinte al European Cancer Organisation (OCE).

„La nivel european, pandemia a accentuat inegalitățile în privința controlului cancerului, pe fondul accesului diferențiat, atât la servicii, cât și la inovație. Noua organizare a sistemelor de asistență medicală post-pandemie trebuie să pună în centru cetățeanul și nevoile sale și să pună accent, mai mult ca niciodată, pe inovația în lupta împotriva cancerului (prevenție, depistare precoce, screening, diagnostic de precizie și acces la tratament), căci reprezintă un factor care poate reduce inegalitățile, și nu sporirea lor”, explică Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și membru al Steering Board Inequalities Network – European Cancer Organisation.

Urmărește CSID.ro pe Google News