Un nou medicament ar putea reduce cu 90% răspândirea melanomului

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că un compus chimic ar putea reduce răspândirea celulelor de melanom cu până la 90%, scrie Thescienceexplorer.com.
  • Publicat:
Un nou medicament ar putea reduce cu 90%  răspândirea melanomului

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că un compus chimic ar putea reduce răspândirea celulelor de melanom cu până la 90%, scrie Thescienceexplorer.com.

Molecula din compusul creat de oamenii de ştiinţă are capacitatea de a influenţa abilitatea unei gene de a produce molecule de ARN şi anumite proteine în tumorile melanomului.

Această activitate genetică, sau proces de transcriere, determină boala să se răspândească, dar compusul poate opri multiplicarea genelor. Până în prezent, se cunosc deja câţiva alţi compuşi de acest tip care sunt în măsură să realizeze acest lucru.

„A fost o provocare să dezvoltăm un medicament cu moleculă mică, care poate bloca această activitate a genelor ce funcţionează ca un mecanism de semnalizare cunoscut a fi important în progresia melanomului”, a declarat Richard Neubig, profesor de farmacologie şi coautor al studiului.

„Compusul chimic este, de fapt, acelaşi cu cel pe care l-am analizat cu privire la potenţialul său de a trata boala numită sclerodermie şi despre care acum am aflat că poate fi eficient şi la bolnavii cu acest tip de cancer”, a adăugat acesta.

Sclerodermia este o boală autoimună rară şi adesea fatală, care cauzează întărirea ţesutului pielii, precum şi a organelor, cum ar fi plămânii, inima şi rinichii. Aceleaşi mecanisme care produc fibroza sau îngroşarea pielii în sclerodermie contribuie, de asemenea, la răspândirea cancerului.

Medicamentele cu moleculă mică reprezintă peste 90% dintre terapiile disponibile pe piaţă în prezent şi coautorul Kate Appleton, student aflat în faza post-doctorală, a declarat că rezultatele sunt o descoperire timpurie, care ar putea fi extrem de eficientă în lupta cu cancerul de piele mortal.

Aproximativ 10.000 de oameni mor în fiecare an din cauza melanomului

Concluziile cercetătorilor au fost publicate în numărul din ianuarie 2017 a revistei Molecular Cancer Therapeutics.

Prin cercetarea realizată, Neubig şi Appleton, împreună cu colaboratorii lor, au constatat că compuşii sunt capabili să oprească proteinele, cunoscute sub numele de factori de transcripţie legate de Myocardin sau MRTFs, de la iniţierea procesului de transcriere a genei în celulele melanomului. Aceste proteine sunt activate iniţial declanşând o altă proteină numită RhoC, sau Ras omologie C, care se găseşte într-o cale de semnalizare, care poate provoca boala să se răspândească agresiv în organism.

Compusul a redus migrarea celulelor de melanom cu 85-90%. Echipa a descoperit, de asemenea, că potenţialul medicament a redus semnificativ tumorile apărute în mod specific în plămâni la şoarecii care au fost injectaţi cu celule umane de melanom.

„Am folosit celule de melanom intacte la ecran pentru inhibitorii noştri chimici”, a menţionat Neubig. „Acest lucru ne-a permis să găsim compuşi care ar putea bloca oriunde această cale RhoC”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: