Un nou studiu arată că lipsa somnului poate creşte plăcerea de a mânca

Persoane tinere cu o stare de sănătate bună, dar care sufereau de o lipsă acută de somn nu se puteau abţine de la alimente gustoase precum prăjiturile, bomboanele sau chipsurile, deşi consumaseră o masă care le oferise 90% din necesarul caloric zilnic
  • Publicat:
Un nou studiu arată că lipsa somnului poate creşte plăcerea de a mânca

Persoane tinere cu o stare de sănătate bună, dar care sufereau de o lipsă acută de somn nu se puteau abţine de la alimente gustoase precum prăjiturile, bomboanele sau chipsurile, deşi consumaseră o masă care le oferise 90% din necesarul caloric zilnic. Acesta este rezultatul unui studiu care a arătat că privarea de somn poate creşte nivelul unui receptor care la rândul său creşte plăcerea de a mânca.

Studiul, publicat în jurnalul SLEEP, arată că privarea de somn afectează puternic apetitutul, în special târziu după-amiaza şi seara devreme. Ciugulitul în aceste intervale de timp  a fost asociat cu luarea în greutate. Cercetătorii au arătat că lipsa somnului accentuează sistemul endocanabinoid, aflat în strânsă corelaţie cu pofta de mâncare. 

“Am descoperit că privarea de somn îmbunătăţeşte un receptor care poate creşte aspectul hedonistic al alimentaţiei, plăcerea pe care ne-o dă mâncarea”, explică doctorul Erin Hanlon, specialist în endocrinologie, diabet şi metabolism de la Universitatea din Chicago.

În cazul persoanelor private de somn, nivelul endocanabinoidelor tinde să crească şi să rămână ridicat pe parcursul serii, având ca rezultat senzaţia de foame şi o dorinţă puternică de a mânca. Cercetătorii au explicat că participanţii la studiu au consumat de aproape două ori mai multe grăsimi faţă de perioadele în care dormiseră opt ore.

Aceste informaţii vin în urma unei analize care a vizat legătura dintre lipsa somnului şi creşterea în greutate. În urma studiului, s-a observat că participanţii privaţi de somn au raportat o dorinţă crescută de a mânca. Mai mult, aceştia aveau dificultăţi în a-şi limita consumul gustărilor, deşi mâncaseră o masă bogată cu mai puţin de două ore înainte de a li se oferi gustări. Toţi participanţii au ales alimentele cu 50% mai multe calorii.

„În momentul în care eşti privat de somn, impulsul tău hedonistic spre anumite alimente devine mai puternic, iar abilitatea ta de a le rezista poate fi diminuată. În aceste condiţii, există mult mai multe şanse să consumi alimente mai grase şi cu mai multe calorii. Dacă aceste alegeri se repetă, încep să apară şi kilogramele în plus”, explică Erin Hanlon.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Obezitatea slăbeşte memoria
Obezitatea slăbeşte memoria
Recomandări: