Un nou test de salivă prezice depresia!

Un nou test de salivă, capabil să prezică riscul de depresie pentru adolescenţii de sex masculin, a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
  • Publicat:
Un nou test de salivă prezice depresia!

Un nou test de salivă, capabil să prezică riscul de depresie pentru adolescenţii de sex masculin, a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au descoperit că adolescenţii de sex masculin care prezintă în organism concentraţii ridicate de cortizol – supranumit hormonul stresului – şi simptome depresive se confruntă cu un risc de 14 ori mai mare de a suferi de depresie la vârsta adultă decât adolescenţii care nu prezintă aceste semnale.

Studiul reprezintă prima dovadă concretă care atestă existenţa unui marker biologic ce poate să prezică formele severe de depresie.

Depresia severă reprezintă o formă diferită de episoadele depresive ocazionale şi este considerată o boală autentică.

Maladia, care afectează o persoană din şase la un anumit moment din viaţă, include simptome precum oboseală, sentimentul inutilităţii, lipsa de interes şi tulburări ale somnului.

Medicii consideră că depresia severă va deveni cea mai mare povară pentru sistemele medicale naţionale de pe plan mondial până în anul 2030.

Oamenii de ştiinţă speră că noul test de salivă îi va ajuta pe pacienţi să primească tratament în faze incipiente ale bolii şi că descoperirea lor va contribui la scăderea numărului de sinucideri din rândul adolescenţilor.

Cercetătorii britanici au măsurat concentraţiile de cortizol din saliva prelevată de la 2.000 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani şi le-au pus întrebări despre episoadele lor de depresie.

Participanţii la studiu au fost din nou consultaţi după 12 luni şi, apoi, din nou, peste trei ani.

Rezultatele acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS), au arătat că băieţii cu niveluri ridicate de cortizol în timpul dimineţii şi cu simptome depresive prezintă un risc de 14 ori mai mare de a suferi de depresie cronică la vârsta adultă în comparaţie cu adolescenţii care au concentraţii de cortizol considerate normale şi mai puţine episoade depresive.

Această legătură a fost mai puţin evidentă în cazul fetelor, sugerând astfel faptul că sexul unei persoane influenţează felul în care se dezvoltă depresia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Mersul pe jos face mintea brici
Mersul pe jos face mintea brici
Recomandări: