Un studiu recent sugerează că practicarea tai chi-ului poate ajuta la încetinirea apariției simptomelor bolii Parkinson pentru mai mulți ani. Cei care au practicat artele marțiale de două ori pe săptămână au avut mai puține complicații și o mai bună calitate a vieții decât cei care nu au făcut-o, afirmă cercetătorii.
Parkinson este o boală progresivă a creierului care duce la tremur și mișcare lentă și pentru care nu există încă o soluție de vindecare. Experții spun că acest studiu susține rezultatele studiilor anterioare privind beneficiile exercițiilor fizice pentru cei cu Parkinson.
Studiul, realizat la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, a monitorizat sănătatea a sute de pacienți cu Parkinson timp de până la cinci ani.
Un grup de 147 de persoane a practicat în mod regulat tai chi, în timp ce un alt grup de 187 de persoane nu a făcut-o.
Exercițiul tradițional chinezesc combină mișcări lente și blânde cu respirație profundă și relaxare.
Asociația britanică pentru Parkinson descrie tai chi-ul ca o activitate fizică de intensitate redusă care poate „contribui la îmbunătățirea stării de spirit și la o viață sănătoasă”.
Cercetătorii au descoperit că boala a evoluat mai lent în grupul care practica tai chi, în ceea ce privește simptomele, mișcarea și echilibrul.
Acest grup a avut și mai puține căderi, mai puține dureri de spate și amețeli, iar problemele de memorie și concentrare au fost, de asemenea, mai reduse decât în celălalt grup.
În același timp, calitatea somnului și a vieții s-a îmbunătățit constant.
Un studiu anterior efectuat pe persoane cu Parkinson care au practicat tai chi timp de șase luni a constatat îmbunătățiri semnificative în privința mersului, posturii și echilibrului, în comparație cu cei care nu au participat la program.
Într-un articol publicat în revista ”Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry”, Dr. Gen Li și coautorii săi afirmă că studiul lor arată „că tai chi menține efectul benefic pe termen lung asupra bolii Parkinson”.
Ei susțin că tai chi ar putea fi folosit pentru gestionarea bolii Parkinson pe termen lung și pentru a prelungi calitatea vieții, contribuind în același timp la menținerea pacienților într-o stare activă.
Totuși, ei recunosc că studiul este relativ mic și nu poate dovedi că tai chi este singurul motiv pentru rezultatele pozitive experimentate de unul dintre grupuri.
Foto: Shutterstock