Un vaccin împotriva infecțiilor urinare ar pune capăt folosirii necorespunzătoare a antibioticelor

  • Publicat:
Un vaccin împotriva infecțiilor urinare ar pune capăt folosirii necorespunzătoare a antibioticelor
Foto: Shutterstock

Deși se află încă în faza de testare, un vaccin împotriva infecțiilor urinare curente și viitoare ar putea fi de mare ajutor în eliminarea unor probleme precum consumul de antibiotice pentru o perioadă îndelungată, potrivit unui studiu recent.

Pentru prima dată, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Duke au dezvoltat un vaccin care ar putea trata infecțiile urinare și ar putea preveni apariția lor, în viitor, potrivit WebMD.

Deși în acest stadiu experimentele au fost făcute doar pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare.

Infecțiile urinare afectează mai ales femeile și sunt foarte comune. Experții estimează că aproximativ jumătate dintre femei vor avea cel puțin o infecție urinară de-a lungul vieții. Deseori, însă, infecțiile urinare sunt recurente.

Acesta nu este primul vaccin dezvoltat împotriva infecțiilor urinare. Încercările anterioare nu au funcționat complet, întrucât bacterii încă rămâneau în vezică, făcând ca infecția urinară să revină.

Ceea ce este diferit la acest vaccin este că el atacă exact sursa infecției – injectat direct în vezica șoarecilor. În felul acesta, bacteriile dăunătoare care cauzează infecția urinară nu au unde să se ascundă și sunt eliminate complet, potrivit studiului publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor

Soluția potențială apare într-o perioadă în care un alt studiu arată că multe femei nu primesc antibioticele potrivite sau tratamentul prescris este prea lung, deseori pentru infecții urinare ușoare, fără complicații.

Pericolele care apar atunci când o persoană ia antibiotice când nu e necesar sunt bine cunoscute. Ele includ rezistența la antibiotice, atunci când bacteriile care supraviețuiesc tratamentului nu vor mai răspunde în timp la antibiotice.  De asemenea, nici efectele adverse ale pastilelor nu sunt de neglijat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult