Unde și de ce e important să raportezi reacțiile adverse ale medicamentelor

  • Publicat:
Unde și de ce e important să raportezi reacțiile adverse ale medicamentelor
Foto: Facebook @Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR)

În perioada 6-12 noiembrie se desfășoară pe rețelele de socializare campania globală de #MedSafetyWeek, în cadrul căreia populația este încurajată să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) va participa la această campanie, care implică peste 80 de agenții de reglementare a medicamentelor și mai multe organizații nonguvernamentale, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța raportării efectelor secundare ale medicamentelor.

Fiecare raport de reacție adversă transmis către ANMDMR contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor de către toți pacienții, se arată în comunicatul transmis.

Cu tema „Cine poate raporta?”, campania din acest an se va concentra pe rolul-cheie al fiecărui pacient, medic, asistent medical și farmacist care raportează un efect secundar și contribuie la utilizarea medicamentelor în condiții de siguranță. Având în vedere faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață.

Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi.

Prin raportarea reacțiilor adverse suspectate către ANMDMR, participați activ la identificarea unor probleme de siguranță noi, astfel încât să se poată lua măsuri atunci când este necesar și să vă protejeze pe dumneavoastră și alte persoane de potențialele efecte nedorite.

Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor.

Raportarea reacțiilor adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România ajută la îmbunătățirea siguranței medicamentelor pentru toți pacienții și, în anumite situații, duce la oferirea unor informații de prescriere mai bine adaptate, ceea ce determină îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților.

Dacă dumneavoastră sau un pacient al dumneavoastră experimentați o reacție adversă urmare a administrării unui medicament, asigurați-vă că ne raportați reacția adversă suspectată cu promptitudine, declară Răzvan Mihai Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România accesând pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România – secțiunea Raportează o reacție adversă.

#MedSafetyWeek este o campanie internațională condusă de Centrul de Monitorizare Uppsala (UMC), Centrul de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Monitorizarea Internațională a Drogurilor. Campania este susținută de OMS și de membrii Coaliției Internaționale a Autorităților de Reglementare a Medicamentelor (ICMRA).

Pentru mai multe informații vizitați site-ul campaniei: who-umc.org/medsafetyweek

Pacienților li se recomandă să contacteze un profesionist din domeniul sănătății, dacă sunt îngrijorați în legătură cu starea lor de sănătate.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: