Alimentul controversat care previne infarctul. Mulți ani a fost considerat dăunător

  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentul controversat care previne infarctul. Mulți ani a fost considerat dăunător
Foto: Shutterstock

Când e bun, când e ne-bun: untul, căci despre el vorbim în cele ce urmează, este un aliment care a avut parte în ultimii ani ba de laude nemeritate, ba de (prea multe) critici nejustificate. Anul ce tocmai a trecut ne-a adus însă o lămurire care sperăm să fie definitivă în privința acestui aliment: untul nu e deloc atât de nesănătos cum credeam și cum ni s-a tot spus.

La fel ca în cazul ouălor, evitate pe nedrept de mulți oameni care cred în continuare că este unul dintre alimentele care cresc colesterolul (complet greșit!), untul este ocolit pe motiv că este bogat în grăsimi saturate. Iată ce s-a descoperit în urma unui studiu de amploare, care aduce lumină asupra acestui aliment controversat.

Untul și lactatele grase conțin un tip de grăsime care reduce riscul de infarct

Potrivit unui studiu publicat în revista științifică PLOS Medicine, untul consumat de suedezi – mari consumatori de lactate – ar fi secretul care îi ajută să își mențină inima sănătoasă. Concret, riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiovasculare cu potențial mortal este mult mai mic în rândul consumatorilor de unt, lapte și brânză.

„De vină” ar fi un tip de grăsime saturată numită C15:0, care se găsește în unt și alte produse lactate integrale, arată o altă cercetare publicată în revista Nature.

Mult timp, oamenilor li s-a spus ce fel de grăsimi să consume și ce să evite. Dar acest lucru este foarte greu de realizat, având în vedere că lactatele sunt folosite într-o varietate de alimente. Noi, în schimb, am măsurat nivelul diferitelor tipuri de grăsimi din lactate și am descoperit că C15:0 ajută de fapt la reducerea riscului de boli cardiovasculare atunci când este prezentă în cantități mari în organism, spune dr. Matti Marklund de la Universitatea Uppsala, coautorul studiului.

Mai bine evitați lactatele cu adaos de zahăr

Deși unele ghiduri alimentare recomandă în continuare consumul de lactate cu conținut redus de grăsimi, specialiștii consideră că noile descoperiri ar trebui să schimbe paradigma. Așadar, ar fi indicat ca oamenilor să li se spună că ar fi mai bine să evite lactatele cu adaos de zahăr – cum sunt iaurturile îndulcite – și să aleagă în schimb iaurt natural, brânză și unt (dar cu măsură!).

Consumul de lactate, în special cele fermentate (brânză, iaurt, chefir), sunt benefice pentru sănătatea inimii.

Este important să ne amintim că lactatele, deși conțin grăsimi saturate, sunt de asemenea bogate în alte elemente nutritive care fac parte dintr-un regim alimentar sănătos: calciu, probiotice, proteine.

Mesajul pe care oamenii trebuie să îl rețină este că renunțarea la alimente integrale – printre care se numără și lactatele grase – nu este benefică pentru sănătate. Dar trebuie să ținem cont și de cantitate și diversitate!

Nu consumați exclusiv și excesiv lactate, ci completați dieta cu grăsimi sănătoase din nuci, pește, vitamine și minerale din fructe și legume proaspete și proteine de calitate din carne macră, ouă și leguminoase.

More dairy fat can reduce risk of death

The findings, published in the journal PLOS Medicine, add to growing evidence in favor of unaltered full fat foods. The results come from a review of more than 4,000 Swedish adults — who are among the world’s biggest consumers of dairy products.

The team confirmed their findings by pooling data from 17 other studies involving almost 43,000 participants in the United States, United Kingdom, and Denmark. Dr. Marklund says with dairy consumption on the rise globally, nutritional scientists need a better understanding of the impact dairy fat has on health. Higher intakes of dairy fat did not have a link to an increased risk of death among the participants.

Researchers assessed dairy fat consumption in the group of Swedish 60-year-olds by measuring blood levels of a particular fatty acid. This substance generally appears in dairy foods and is therefore useful in reflecting intake of dairy fat. Study authors tracked the group for an average of 16 years to see how many had heart attacks, strokes, and other serious circulatory events. They also looked at how many died from any cause during this time.

Citește și: Untul: sănătos sau nu? Motivul pentru care e bine să-l consumi pe cel colorat mai galben

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: