Urmează zile de foc pentru România. Meteorologii anunță temperaturi record și radiații solare puternice

  • Publicat:
Urmează zile de foc pentru România. Meteorologii anunță temperaturi record și radiații solare puternice

Urmează zile de foc în țara noastră! Temperaturile vor crește puternic în următoarele zile și disconfortul termic va fi destul de ridicat, conform meteorologilor. Vor fi zile și cu 42 de grade Celsius.

Temperaturi africane în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă în România pentru zilele următoare. Conform specialiștilor ANM, temperaturile resimțite vor depăși 40 de grade Celsius. Mai bine de jumătate de țară va fi afectată de caniculă. În plus, căldura insuportabilă va aduce cu ea și furtuni violente.

Cod galben de caniculă

Meteorologii transmit noi alerte de caniculă extremă, valabile luni, 17 iunie și marți, 18 iunie. Disconfortul termic va fi ridicat, iar ANM a emis coduri galbene și portocalii, care afectează în special sudul și sud-vestul țării. Canicula își va face simțită prezența mai ales în sudul și sud-vestul țării: Oltenia, Muntenia și local în Dobrogea continentală, dar și în Banat și sud-vestul Transilvaniei.

Se vor înregistra și 42 de grade Celsius

„Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană (…) Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest.

Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud. Vârful acestui episod va fi începând de joi, 38 de grade, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38 de grade  la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită”, a precizat directorul ANM, Elena Mateescu, scrie România TV.

Și pe perioada nopții se vor înregistra temperaturi tropicale, cu maxime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Citește mai multe informații despre vreme, AICI. 

Ce efecte au radiațiile solare asupra organismului uman

Razele ultraviolete de dimensiuni reduse, cunoscute sub denumirea de UVC, nu ajung pe suprafața Pământului, fiind complet absorbite de stratul de ozon, deci sunt inofensive pentru piele.

Radiațiile ultraviolete care intră în contact cu pielea poartă denumirea de UVA și UVB. În ciuda faptului că razele UVA sunt mai numeroase, radiațiile UVB sunt considerate cele mai dăunătoare pielii. Deși razele UV reprezintă doar o fracție din radiația solară, sunt responsabile pentru cea mai mare parte a efectului ei carcinogenetic (de generare a cancerului).

Aceste modificări genetice stau la baza transformării maligne a celulelor și dezvoltării cancerului de piele. UVA determină îmbătrânirea prematură a pielii și bronzarea, lungimile de undă mai mici ale UVA putând determina arsuri solare. Razele UVA pot fi emise și prin intermediul unor surse artificiale, precum lămpile UV ale celor mai multe dintre solarele din saloanele de înfrumusețare. Deși considerate multă vreme în trecut ca fiind sigure pentru piele, astăzi este dovedit că aceste lămpi emit UVA care sunt foarte nocive și care pot determina apariția cancerului de piele. De altfel, conceptul de bronz sănătos nu există”, susține dr. Alice Brînzea.

Sursa foto: freepik

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc