Aparatele electrice destinate uscării mâinilor după folosirea toaletei ar putea fi un adevărat focar de infecţie, potrivit savanţilor britanici.
Aceştia au descoperit că uscătoarele de mâini din spaţii publice, cum sunt restaurantele sau cafenelele, ar putea răspândi mai multe bacterii decât clasicele prosoape de hârtie.
Pentru a ajuge la această concluzie, cercetătorii au plasat pe mâinile voluntarilor anumite tipuri de bacterii inofensive, astfel încât să recreeze condiţiile unei igiene precare.
Apoi, subiecţii au fost rugaţi să folosească trei variante pentru a-şi usca mâinile: folosirea uscătoarelor cu aer cald, a uscătoarelor cu putere mare de uscare sau a prosoapelor de hârtie.
Experţii au măsurat ulterior nivelul bacteriologic de la nivelul căilor respiratorii şi au constatat că acesta este mai ridicat atunci când se folosesc uscătoarele în comparaţie cu prospoapele de hârtie.
“Uscătoarele cu putere mare se pare că sunt cele mai periculoase. Potrivit studiilor, nivelul de bacterii din aer în urma folosirii aparatelor de uscat puternice este de 4,5 ori mai mare decât cel constatat atunci când se folosesc uscătoarele cu aer cald şi de 27 de ori mai crescut decât atunci când sunt folosite prosoape de hârtie” a declarat Mark Wilcox, specialist la Universitatea din Leeds.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Hospital Infection şi au fost prezentate pe larg în cadrul Conferinţei Internaţionale din Lyon, Franţa.
Sursa: webmd.com